По повод 60 годишнината от подвига на д-р Стефан Черкезов

...
По повод 60 годишнината от подвига на д-р Стефан Черкезов
Коментари Харесай

БЛС учреди награда за лекарска всеотдайност и етика на името на д-р Стефан Черкезов

По мотив 60 годишнината от подвига на доктор Стефан Черкезов и в символ на респект и благодарност към личността и делото му, Българският лекарски съюз учреди особено отличие, което ще носи неговото име.

На 15 август 1963 година 26-годишния доктор Стефан Черкезов избавя 47 души от горящ рейс и умира от тежките си изгаряния. Високоморалната му постъпка се трансформира в въплъщение на себеотрицанието в името на избавения човешки живот. 

За първи път премията на името на доктор Черкезов ще бъде връчена по време на формалната гала „ Лекар на годината “ в Деня на българския доктор – 19 октомври. Тази година е специфична, защото вече две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. 

Номинациите в обособените категории за „ Лекар на годината “ към този момент започнаха. Ето и кои са те: 

1. Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност

 2. Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники

3. “Ти си нашето бъдеще “ – премия за младите медицински очаквания на България

 4. Принос за развиване и одобряване престижа на съсловната организация

5. Лекар на годината 2023

Ново специфичното отличие за лекарска безрезервност и нравственос „ Д-р Стефан Черкезов “.

 Изискванията за подаване на оферти в горепосочените категории са следните:

 - упоменаване за коя от посочените категории оферирате номинация; 

- къса професионална биография на номинирания претендент (особени заслуги в региона на медицината, интернационалните изяви на претендента (ако има такива) и т. н. ). 

От съсловната организация напомнят, че номинации могат да бъдат подавани от районните лекарски колегии, сдруженията по компетентност, лечебни заведения, отделения, обособени лекари и пациенти.  

Комисия, включваща представители на управлението на БЛС, ще прегледа предложенията и ще отличи спечелилите. Регламентът планува с най-голяма тежест при отличаването на спечелилите да са номинациите подадените от районните лекарски колегии. След тях като тежест се подреждат: сдруженията по компетентност, лечебните заведения, отделенията и така нататък  

Номинациите могат да се изпращат до 30 септември 2023 г. на особено основан за задачата електронен адрес – 

Българският лекарски съюз продължава и акцията за набиране на средства за създаване на бюст-паметник на доктор Стефан Черкезов. Той ще бъде поместен в новата постройка на съсловната организация на ул. “Доспат ” 2 в столицата.

Подробностите по какъв начин може да бъде подкрепено построяването на паметника, с който ще бъде почетена паметта и делото на медика, можете да намерите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР