По повод 30-годишнината на Дарик радио, няма как да не

...
По повод 30-годишнината на Дарик радио, няма как да не
Коментари Харесай

За медиите критично: Имат ли бъдеще независимите медии в България

По мотив 30-годишнината на Дарик радио, няма по какъв начин да не се разиска тематиката за свободата и независимостта на медиите в България. Гости в предаването “Кой приказва ” бяха основните редакторки на две от медиите, които са знак на свободата - Теодора Пеева от вестник “Сега ” и Стояна Георгиева от “Медиапул ”.

Според Пеева, би трябвало да си вманиачен, с цел да се занимаваш с медии в България.

Георгиева показа, че на хората в медиите не им се е коствало, че е доста хубаво, само че 90-те са били години на идеализъм. Пеева добави, че тогава е било влиятелно да си публицист, за разлика от в този момент.

“В момента, сякаш, освен в България, само че и в света има рефлексия и саморефлексия върху това, което се случи с взрива на обществените мрежи и тяхната преобладаваща роля върху обществените връзки ”, разяснява Георгиева.

Тя е на мнение, че нито една от обществените мрежи не е основана, с цел да създава наличие.

Според Пеева, казусът е в модератора на фейсбук в България, тъй като множеството от отстранените отзиви са на хора, които са срещу войната в Украйна. Тя разкри, че форумът на вестник “Сега ” е бил целеустремено погубен от тролове.

“Когато има модерация, постоянно има субективно мнение ”, добавитя.

Пеева показа още, че хората в България избират да четат публикации, които поддържат тяхното мнение и не се пробват да добият другите гледни точки.

“Благодарение на целенасоченото сриване на медиите от страна на властта, това значително предопредели едно потомство, което живее в обществените мрежи и което не схваща, че медията наложително би трябвало да дава тествана информация ”.

Георгиева добави, че в България най-лесното нещо е да се притисне или сплаши медия.

В края на диалога Пеева показа, че се повишава цената на това да бъдеш сериозен.

“Един от проблемите на българската публицистика, е че имаме едно цяло потомство публицисти, да не кажа две, които нямат потребност от цензура. Те се самоцензурират ”, приключи тя.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР