По повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на

...
По повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на
Коментари Харесай

Цвета Караянчева откри в Бургас изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание

По мотив 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Бургас изложбата "Всичко се състои в нашите сдружени сили ". Представянето на документалната експозиция, готова от Народното събрание и Държавна организация "Архиви ", беше в изложбена зала "Александър Георгиев – Коджакафалията ". На откриването на експозицията беше показан и оригиналът на Търновската конституция, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.



Търновската конституция бележи свободния път на развиване на България, означи в приветствието си Цвета Караянчева. Тя акцентира, че в Учредителното заседание са взели участие разнообразни хора – хора от възрожденския хайлайф, участници в национално-освободителното придвижване, хора, които са обичали буйно свободата и своето Отечество. Подписвайки Конституцията на 16 април 1879 година, те имат тежката задача да слагат България на картата на Европа като независима мощ и да начертаят какви цели ще си сложи България отсега нататък, съобщи още ръководителят на Народното събрание.



Цвета Караянчева добави, че народните представители, които са се заели да напишат един от най-демократичните съществени закони в Европа, са имали извънредно доста зрялост за времето си, тъй като са съумели да загърбят всички разлики и в името на България да подпишат Търновската конституция. По думите ѝ българският народ обича свободата, по тази причина и в Конституцията остават записани думите "Всякой плебей от какъвто пол, религия и националност да бъде, свободен става, щом стъпи на Българска територия ". Разбира се, учредителите не не помнят и заветите на Левски за това, че всички ще са равни пред Закона, без значение от произхода си или своите убеждения, означи още ръководителят на Народното събрание.



Цвета Караянчева прикани да предаваме на децата си, че имаме славно минало, че имаме славна история и всеки би трябвало да знае и да се гордее с нея.



В откриването на експозицията в Бургас участваха ръководителят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева, народни представители, ръководителят на ДА "Архиви " доцент Михаил Груев и заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР