По повод 10-ата годишнина на Съвета на жените в бизнеса

...
По повод 10-ата годишнина на Съвета на жените в бизнеса
Коментари Харесай

64% от българите: Мъжете се реализират по-лесно на високи позиции от жените

По мотив 10-ата годишнина на Съвета на дамите в бизнеса в България организацията показа национално изследване, съгласно което половината от българите считат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение
Жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение. Това считат половината българи, като под равнопоставеност 27% схващат равни права, 19% - равни благоприятни условия за развиване и реализация на пазара на труда и също толкоз да няма дискриминация, 16% слагат като аршин равното възнаграждение, а 14% равните отговорности и отговорности.

Това демонстрират данните от национално изследване на организация „ Тренд “. Основните резултати от него бяха показани пред  медии във връзка 10-ата годишнината на Съвета на дамите в бизнеса в България (СЖББ).

Организацията към този момент сплотява над 220 корпоративни, самостоятелни и асоциирани членове, измежду които попадат огромна част от водещите компании в страната, ръководени от дами. Според последните данни на СЖББ оборотите на фирмите, които са членове на организацията, образуват към 15% от годишния Брутният вътрешен продукт на страната.

„ Присъствието на дамите в бизнеса е освен потребно, то е належащо. Жените внасят неповторими умения, вероятности и опит на работното място. Умения, които могат да оказват помощ на бизнесите да съумеят в днешната извънредно предизвикателна и променлива среда “, уточни Цветанка Минчева, ръководител на УС на СЖББ и основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк. Според нея една от най значимите аргументи за това е разнообразието.

„ Представянето на другите гледни точки и като цяло представянето на всички разнородни форми на обществото – пол, етнически генезис, възраст, културни и други разлики спомага за по–добър развой на взимане на решения и разрешаване на проблеми. Когато дамите са част от масата за взимане на решения, те носят със себе си гледни точки, нови хрумвания и новаторски решения, които оказват помощ на бизнесите да намират решения отвън рамките, както и да взимат по–информирани решения. Друга причина за наличието на дамите е чистата бизнес причина, или икономическата полза. Жените съставляват голяма част от работната мощ и доста изследвания на огромните консултантски компании демонстрират резултата от това включване “, изясни тя и подсети, че през предходната година СЖББ, с поддръжката на Европейската капиталова банка, провежда и връчи първите в страната Национални награди за вдъхновяващи достижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване.

Сред резултатите от националното изследване на СЖББ, показано от Евелина Славкова от организация „ Тренд “, прави усещане още, че болшинството българи са съгласни, че мъжете в страната се осъществят по-лесно на високи позиции спрямо дамите (64% от всички анкетирани) и че дамите са по-слабо оценени по отношение на мъжете (54% от запитаните). Половината от българите считат също, че като цяло дамите вършат по-трудно кариера.

„ Като главен проблем за професионалната реализация на дамите запитаните в нашето изследване показват фамилните отговорности и тези, свързани с развъждането на деца, както и неналичието на достъп до пазара на труда, както и на предпочитание и интензивност за реализиране на реализацията “, изясни Евелина Славкова. Едновременно с това обаче 65% от интервюираните считат, че в България домакинските отговорности са разграничени поравно сред мъжете и дамите.

В панелната  полемика по тематиката участваха и двама от съоснователите на СЖББ - доктор инж. Боряна Манолова, член на УС на СЖББ и основен изпълнителен шеф на Siemens за България, Северна Македония и Украйна и Максим Майер, шеф на “БГЛОБАЛ МЕДИА ” ЕООД.

„ Когато преди 10 години дадохме началото на Съвета на дамите в бизнеса в България, знаехме, че се захващаме с амбициозна задача - да допринесем за реализиране на същинска равнопоставеност в обществото ни и да насърчим професионалното развиване на дамите у нас. Още тогава бяхме наясно, че това не е елементарен план с начало и край, а дълготрайна задача и идея, която ще изисква доста упорита работа, посветеност и отдаденост “, сподели доктор инж. Боряна Манолова.

„ В интервала от основаването на СЖББ до момента за мен се случиха три значими промени. На първо място, към този момент доста повече се приказва за ролята на дамата на работното място по градивен метод. На второ – СЖББ от прохождаща организация стана мотор на значими начинания и на трето – членовете на СЖББ имаха впечатляващо развиване “, акцентира Максим Майер. Той дефинира присъединяване си в основаването на СЖББ като „ една от най-хубавите хрумвания, в които съм бил забъркан “.

За Съвета на дамите в бизнеса в България
 това е съдружие, осъществяващо активност в социална изгода, чиито съществени цели са одобряване и разпространение на положителните практики и стратегии за насърчаването на професионалното развиване на дамите в дребния и междинен бизнес и израстването им в мениджърски позиции, поддръжка на младите експерти, за осъществяване на капацитета им в България и развиване на планове за одобряване на бизнеса и развиване на гении в разнообразни бизнес сфери. Със своите над 220 корпоративни, самостоятелни и асоциирани членове сдружението сплотява водещи мениджъри със стабилен опит в региона на ръководството и корпоративната просвета, технологиите и образованието, които застават със своето име и експертиза зад самодейностите на съвета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР