по потребителските кредити тръгват плавно нагоре. Очаква се да се

...
по потребителските кредити тръгват плавно нагоре. Очаква се да се
Коментари Харесай

Експерт: Лихвите по потребителските кредити се покачват плавно


„ по потребителските заеми потеглят гладко нагоре. Очаква се да се покачат с 5,5- 8,5%. “ Това сподели кредитният съветник Тихомир Тошев за най-разпространения заем у нас.

По последни данни към 2 милиона души са изтеглили сходен. Той се взима за по-сериозни неща като обзавеждане, нов фамилен автомобил, ремонт. Има и случаи, в които с него се закърпват дупки в фамилния бюджет.

Снимка: bTV


„ Най-често се заемат 20 000 лева като потребителски заем. Максималният период, за който може да се изтегли един потребителски заем, е 10 години. За съпоставяне ипотечните заеми могат да се изтеглят за 30-35 години. Ако вземем заем с една междинна рента сега 5%, вноската по този заем сега ще е към 220 лева на месец. Ако тази рента, както са упованията до края на годината, се повиши с два процентни пункта и стане 7,5 - тя ще стане 240 лева Това значи плюс 20 лева месечно нарастване “, изясни специалистът.

Според него няма драматизъм в това, само че някои хора могат да го сметната като следващото повишаване на нещо в разноските си.

Ипотечните заеми и лихвите

При ипотечните заеми за януари и февруари мина първата вълна на покачване.

„ Лихвите по ипотечни заеми се покачиха с сред 0 до 0,3 процентни пункта, само че да кажем, че това покачване е за тези, които занапред ще теглят. А за хората, които към този момент имат ипотечен заем, това нарастване още не се е случило. И тука няма нищо трагично. Нека вземем един образец - 150 000 лева, което е междинна ипотека за България, за 25 години. Потребителите щяха да изтеглят този заем приблизително на рента 2,5 и щяха да заплащат 670 лева на вноска. Ако тези хора изтеглят в този момент февруари или март – ще имат плюс 0,3 или 700 лева на месец, което е плюс 30 лева “, изясни Тошев.

Пазарът на парцели

Кредитният съветник не предвижда рухване на цените на парцелите в София, тъй като наклонността е да са постоянни в целия свят.

Той обаче видя намаляване с още 10% на покупко-продажбите, тъй като купувачите не са склонни към този момент да купуват непременно.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР