Пo последни данни при преброени около 99 на сто от

...
Пo последни данни при преброени около 99 на сто от
Коментари Харесай

Напрегнати две седмици предстоят в Турция

Пo последни данни при преброени към 99 на 100 от бюлетините актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган е спечелил 49,35 на 100 от гласовете, а неговият главен конкурент Кемал Кълъчдароглу е получил 45 %. Третият претендент Синан Оган има 5,21 %. Ако тези резултати се запазят, на 28 май ще се състои втори тур на президентските избори в Турция, който ще премине в противоборство сред Ердоган и Кълъчдароглу.

Изборите сервираха няколко изненади - първата е извънредно високата изборна интензивност, доближаваща 90 %, което съгласно наблюдаващите е връх. Избиратели разясниха, че за пръв път стават очевидци на сходно всеобщо стечение към секциите за гласоподаване, каквото имаше през вчерашния ден в Истанбул, където хората дълго чакаха на опашки. Подобни картини имаше и в цялата страна. На предварителния избор през 2018 година, когато завоюва ПСР, изборната интензивност бе от 86 на 100.

Втората изненада бе преднината на Ердоган, защото болшинството от социолозите даваха стабилен превес за неговия противник Кълъчдароглу.

" Вотът за прeзидент приключи нощес без печеливш. Но Ердоган има преимущество, тъй като той през цялото време беше схванал, че няма да завоюва на първия тур, а ще остане за втори тур, което ще бъде по-изгодно за него. Той съумя да консолидира гласоподавателите си съгласно тяхната еднаквост, залагайки да вземем за пример на религията, като в навечерието на вота отиде в джамията " Света София ", и по този начин си обезпечи поддръжка ", разяснява анализаторът от социологическата организация Конда Бекир Агърдър.

Резултатите през цялата нощ непрестанно се променяха. Според телевизия Сьозджю е имало разминаване сред резултатите на Анадолската организация и самостоятелната организация Анка в интерес на Републиканския алианс към Ердоган. Неслучайно двамата съществени кандидати за президентския пост Ердоган и Кълъчдароглу приканиха гласоподавателите си да не се отделят от урните, с цел да не се допусне подправяне на вота. Призивът им подсказва, че не намират сходна опция за изключена и че отдават значителност на всеки глас. Както и че успеха не е обезпечена за нито единия до последно.

Турските малките екрани излъчиха фрагменти, на които се виждат чиновници от секциите, които стискат торбите с бюлетини и чакат на опашка измежду нощ, с цел да предадат протоколите с влажен щемпел.

Обявяването на предварителните резултати продължи през цялата нощ, нещо невиждано до момента. Около 2 часа след среднощ бе обявено за 3 млн. непреброени бюлетини, главно в областите, плътно обитаеми с гласоподаватели на опозиционния Национален алианс.

Според неприключилите резултати от преброяването Ердоган се е показал по-добре от Кълъчдароглу, макар че предизборните изследвания даваха преднина за опозиционният претендент.

В речта, която произнесе към 2 часа през днешния ден пред стотици хиляди свои симпатизанти в Анкара, скандиращи екзалтирано в негова поддръжка, 69-годишният Ердоган изглеждаше деятелен, в въодушевление, съдбоносен, самонадеян - добре познатият Ердоган, който до момента не е изгубил нито един избор.

" Бих желал да благодаря на своите 56 милиона жители, които участваха в празника на демокрацията, без значение чия страна избират. Получихме разлика от към 2 милиона 600 хиляди гласа. Вярвам, че този брой ще нарасне доста повече, откакто излязат окончателните резултати. Моля всички мои братя и сестри, които ни обичат, да продължат да бъдат бдителни. Надявам се резултатите от изборите да донесат шанс на страната и народа и на втория тур ", сподели Ердоган, с което в действителност даде старт на акцията си за балотажа.

Третият претендент за президент - Синан Оган, получи 5,2 % от гласовете, а поддръжката му за един от двамата претенденти на втория тур може да се окаже от основно значение. Оган съобщи, че ще поддържат една или друга мощ едвам откакто проучват резултатите, които ще бъдат оповестени публично.

" Следващите две седмици се обрисува да бъдат доста сериозни ", съобщи той, подсказвайки, че следва огромен " пазарлък ". При Оган доминират националистическите гласове от дясното и лявото пространство.

Според журналиста Дениз Зейрек има отлив на гласове от Ердоган спрямо президентския избор през 2018 година, който той завоюва с 52,6 на 100 поддръжка. Зейрек предвижда, че това ще окаже значение на втория тур.

Анализаторът Мехмет Саръбекир преценя, че част от гласовете на кюрдския електорат, особено последователите на консервативно ислямистката Хюдапар, са отишли в поддръжка на Ердоган.

Републиканският алианс на Ердоган, включващ неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и още няколко партии, най-голямата от които Партията на националистическото деяние на сътрудника му Девлет Бахчели, завоюва парламентарните избори през вчерашния ден и е на път да изпрати 321 депутати в 600-местния парламент. Опозиционният Национален алианс към Кълъчдароглу, в който вземат участие шест партии, наподобява ще разполага с 212 места в Народното събрание.

Според анализатора Джумхур Коллуоглу с помощта на тактиката на Кълъчдароглу да сплоти опозицията против Ердоган в Народното събрание ще влязат депутати от партия Дева, Партията на бъдещето на някогашния министър председател Ахмет Давутоглу и проислямистката Партия на щастието, което не би било допустимо, в случай че те бяха взели участие независимо.

Анализаторът Дениз Зейре пък разяснява, че идният втори тур за президент ще бъде доста сериозен, защото има спад в гласовете за Ердоган спрямо вота през 2018.

С максимален интерес се очакваше вотът в изумените от земетресението области, където резултатите демонстрират забележителна преднина за Ердоган макар негативите, насъбрани след двата разрушителни труса през февруари.

Опозиционни медии като малките екрани Фокс ТВ и Созджю настояват, че е имало операции при разгласяването на резултатите, като в началото държавната Анадолска организация е давала доста повишен резултат за Ердоган, а по-късно Кълъчдароглу е наваксал разликата, а поддръжката за Ердоган е спаднала от към 60 на под 50 на 100.

До последно конкуренцията сред двамата бе доста оспорвана, означават турски медии и анализатори.

В съпоставяне с изборите през 2018 година - първите общи парламентарни и президентски избори при новата президентска система на ръководство - в този момент се следи и спад на гласовете за ПСР за Народното събрание. През 2018 година партията на Ердоган получи поддръжка от 42,5 % по отношение на 35,43 % на настоящия избор.

Интересното е, че опозиционният претендент Кълъчдароглу си извоюва доста преимущество в области като Карс и Агръ, да вземем за пример, които преди бяха бастиони на Ердоган, отбелязва анализаторът Медиха Байрам.

Предстоят още две напрегнати седмици в Турция до сериозния избор на 28 май. Мнозинството анализатори чакат в конкуренцията за втория тур да доминира тематиката за икономическите проблеми.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР