По последни данни астрономите предупреждават за очаквана геомагнитна буря, която

...
По последни данни астрономите предупреждават за очаквана геомагнитна буря, която
Коментари Харесай

Връхлитат ни геомагнитни бури на 19 септември

По последни данни астрономите предизвестяват за предстояща геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 19-и септември. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G1. Възможно е да се усили до G2, предизвестяват учените.
Прочетете още
Магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ", написа " Метео Балканс ". 

Причината за тази стихия е изхвърляната порция плазма от слънчевото леке AR3429, което ще изригне на 18-19 септември. Астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали приблизително по мощ изригване на Слънцето с огромна активност – M2 (R1) в рентгеновия диапазон.

Обикновено разстройствата, подбудени от нея, въздействат неподходящо на възрастните и хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези феномени, могат да почувстват изнемощялост, главоболие, неразположение, съмнение в кръвното налягане и слаба централизация.

Геомагнитните стихии съставляват огромни и внезапни разстройства в стойностите на Земното магнитно поле, породени от взаимоотношението му със слънчевия вятър. Когато се следи изригване от някоя от дейните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост сред 600 и 900 км./сек. Обикновено към два дни са нужни на този поток да доближи Земята. Заредени частици съумяват да обхванат през полярните области и да провокира образуването на мощни токови системи към екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките.

Не е целесъобразна потреблението на тежка храна, както и дълготрайно застояване в затворени пространства без чист въздух.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР