По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария

...
По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария
Коментари Харесай

Мария Габриел за посещението на хърватския й колега: Знаково е

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на 11 септември 2023 година на публично посещаване в София бе министърът на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман, оповестиха от Министерство на външните работи.

В рамките на визитата се организира двустранна срещата сред Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман и пленарна сесия сред делегациите на двамата министри, след която те направиха взаимно изказване за медиите.

" За мен е чест през днешния ден да посрещна един същински другар на България, министъра на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман “, съобщи вицепремиерът Мария Габриел. “Настоящото посещаване е знаково, тъй като това е първото публично посещаване на външен министър в България след образуване на новото българско държавно управление. Това приказва за нашето общо предпочитание дружно да реализираме още по-висока степен на съгласуваност на позициите на България и Хърватия по основни тематики от районния, европейския и интернационалния дневен ред “, акцентира Мария Габриел.

" Благодаря на министър Радман за безапелационната поддръжка за присъединението на страната ни към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, сподели вицепремиерът Габриел.

Тя уточни, че по време на диалозите с министър Радман е изработен обзор на двустранните връзки и са разисквани опциите за активизирането и надграждането им. Поставен е бил акцент на съдействието в региона на стопанската система, енергетиката и образованието и за това по какъв начин дружно България и Хърватия могат да дадат отговор на провокациите свързани с дигитализацията и “Зеления преход “. " Заедно обърнахме внимание на поддръжката ни за Украйна, на общите ни дейности като съдружници в НАТО, на това Европейски Съюз все по-успешно да се оправя с провокациите и да ги трансформира във благоприятни условия “, съобщи Мария Габриел. “Културната дипломация е приоритет във външната политика на България. България и Хърватия имат богато културно-историческо завещание и дружно могат да дадат повече вероятности за развиване на културните и креативните браншове в двете страни. Ключова роля в това отношение имат младежите, образованието и нововъведенията ", сподели Мария Габриел.

В рамките на визитата хърватският външен министър се срещна с президента Румен Радев, с министър-председателя учен Николай Денков и с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР