По покана на областния управител Кристина Сидорова заместник- министърът на

...
По покана на областния управител Кристина Сидорова заместник- министърът на
Коментари Харесай

Заместник-министърът на културата Виктор Стоянов се срещна със заинтересованите страни по казуса със сградата на НЧ „Априлов - Палаузов“ - Габрово

По покана на регионалния шеф Кристина Сидорова заместник- министърът на културата Виктор Стоянов взе участие в работна среща за проблемите със постройката на НЧ “Априлов - Палаузов “, в която се обитава държавна такса “Рачо Стоянов “. Зданието е монумент на културата от локално значение, а проблемите с фасадата и покрива ѝ датират още от 2019 година.

По време на срещата бе решено да бъдат възобновени вредите от изобилните дъждове в края на месец май, като за задачата въпросът е подаден от Община Габрово до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. Комисията финансира планове за незабавни поправки, което не включва действия по реституция и консервация. Припомняме, че през март тази година НИНКН съгласува издадената от Община Габрово Виза за планиране.

Следващият стадий включва възстановяване на план за възстановяване на покрив и фасада, посредством помощта на специалисти и със съдействието на Община Габрово. Проектът е направен преди 3 години. След прецизиране, предлагането ще бъде подадено към Програмата за реституция и консервация на недвижимото културно завещание на Министерството на културата.Предстои отварянето на други финансови механизми, по които да се кандидатства за повсеместен ремонт и реституция на вътрешността на постройката.

На срещата участваха Маргарита Васева - финансов съветник към МК, регионалният и заместител регионалният шефове Кристина Сидорова и Андрей Николов, заместник-кметът на Габрово Николай Меразчиев, основният проектант на общината Люция Декова, шефът на държавна такса „ Рачо Стоянов “ Петко Койчев, ръководителят на НЧ “Априлов - Палаузов “ Рада Балтова, секретарят на читалището Елена Назърова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР