След срещата на върха на Путин с Ким Чен Ун, време ли е да се харчат повече пари за отбрана?

...
По подобен начин Западът се бори да отговори на нуждите
Коментари Харесай

По подобен начин Западът се бори да отговори на нуждите на Украйна от боеприпаси.

Трябва ли поддръжниците на Киев да инвестират в драстично по-големи запаси от оръжия и дали това предвещава нова ера на драстично увеличени разходи за отбрана?

На ядреното възпиране се разчита за крайната си сигурност срещу глобалните суперсили.

Но само осем - 4% - от независимите национални държави в света са ядрени сили; въпреки че НАТО осигурява защитен чадър за избрани неядрени държави, 85% от държавите не са членове.

Успехът на Русия да държи НАТО на разстояние, докато нахлува в неядрена съседка, подчертава сериозен дефицит в способностите за възпиране.

Какво иска Северна Корея от Владимир Путин и Русия?

И тъй като държави-измамници като Северна Корея и Иран, които се стремят към ядрен статут, предишното равновесие на световната сигурност е уязвимо, необходим е нов подход.

Въпреки че куршумите и артилерийските снаряди ще издържат градивните елементи на военния капацитет, наследството от две брутални световни войни накара Запада да инвестира в технологии, за да позволи по-голяма прецизност, намаляване на страничните щети и жертвите.

По време на Втората световна война изстреляна свободно падаща бомба от бомбардировачи на RAF биха пропуснали целта средно с четири мили. Дори хиляда бомбардировъчни нападения не биха гарантирали попадение в целта.

Днес Joint Strike Fighter осигурява прецизност - четири фута, а не четири мили - използвайки по-малки бомби, с по-малко странични щети и по-малко жертви.

Война в Украйна – актуализации на живо

Но технологията е скъпа, така че нациите не могат да си позволят значителни запаси от оръжие. И нашата отбранителна промишлена база не е конфигурирана да се разраства бързо по време на война.

И така, непровокираната агресия на Русия сигнал за събуждане ли е и време ли е да харчим повече пари за отбрана?

Членството в НАТО е най-голямата сигурност на Обединеното кралство. Вече изпълняваме задължението на НАТО да изразходваме 2% от БВП за отбрана - увеличаването на това рискува допълнително субсидиране на нашите европейски колеги.

Вместо това трябва да харчим по-интелигентно, осигурявайки по-рентабилни способности, може би дори в рамките на нова парадигма на отбраната.

Заплахата на Русия за Европа е намалена - нейната армия е унищожена от Украйна и ще отнеме десетилетие, за да се възстанови; въпреки това беше разкрита нова уязвимост.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

Въпреки че НАТО може да осигури на Обединеното кралство национална сигурност, нашите национални интереси ще стават все по-уязвими и историята показва, че простото затваряне на люковете не премахва проблема.

Отговорът? Основната нужда от кораби, танкове и самолети ще издържи, но Обединеното кралство вече не е достатъчно голямо, за да „се справи всичко само“.

Нашата защита е в съюзи, а това означава да правим трудни избори относно приоритетите.

В един несигурен свят Обединеното кралство трябва да бъде гъвкаво, адаптивно и иновативно – все качества, които Украйна използва във войната си с Русия.

Това трябва да бъде вградено в нашата национална политика отбранителна ДНК - в момента не е така.

Обединеното кралство не споделя очевидния апетит на Русия за жертви, така че като островна нация, нашият принос трябва да бъде чрез технологии, позволяващи прецизни удари и спектъра от военни способности който послужи толкова добре на Украйна.

Каква помощ може да окаже Ким на Русия?

Русия разполага с впечатляващ арсенал от оборудване, но не успя да го превърне в способности на бойното поле.

Оперативното обучение е жизненоважен компонент на надежден военен капацитет.

Но става все по-трудно за провеждане на реалистично оперативно обучение на живо - ограниченията за безопасност в мирно време, съчетани с огромните разходи, ограничават ползите

Следователно, военните провеждат все по-голямо количество динамично обучение от висок клас в симулатори, но ограничението на едно обслужване продължава да възпрепятстват развитието на екосистема за виртуално обучение на обща отбрана - plug and play - за да се даде възможност както на национално, така и на международно ниво на рентабилно оперативно обучение. Това е жизненоважно за ефективни и надеждни военни съюзи.

Освен това украинският опит с модифицирането на дронове за една нощ, за да се справят с руските способности, подчертава важността на иновациите - не само в лабораторията, но и на бойното поле.

Единичните служби продължават да експлоатират технологии, но в енорийски печки и не са съобразени с национални/правителствени инициативи.

„Експлозия“ в кримския град, атакуван от Украйна

Прочетете още: желанието на Путин да пренебрегне Ядрените амбиции на Ким Чен Ун говорят за фокуса му върху победата в Украйна

Но в политически пейзаж, доминиран от криза на разходите за живот, разпадаща се национална здравна служба и предстоящи общи избори, ще се промени ли нещо?

Въпреки че Русия може да е била кастрирана - поне за едно десетилетие - измамните нации в световен мащаб ще са били овластени от опита на Русия.

И терористичните организации ще са наблюдавали как украинският "аутсайдер" надделява руска суперсила чрез експлоатиране на технологии.

Въоръжаването на дронове има огромен потенциал да предизвика сътресения - и касапница - в нашето отворено общество.

Западът може да се присмива на президента Путин за ангажимента му със Севера Корея в отчаяно търсене на оръжия, но ние сме изправени пред същото стратегическо предизвикателство - поне Путин има план.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР