По планетата Земя открай време е имало различни древни цивилизации,

...
По планетата Земя открай време е имало различни древни цивилизации,
Коментари Харесай

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

По планетата Земя от много време е имало разнообразни антични цивилизации, които са оставили доста дълготраен отпечатък със своята просвета, обичаи, традиции и някои много странни статуи или артефакти, които и до през днешния ден учудват учените и будят интерес у доста хора.

Една такава цивилизация е тази на олмеките. Нейната просвета и история са също толкоз забавни, колкото на маите, ацтеките и други антични цивилизации, които са към този момент изчезнали (някои при много мистериозни условия).

Кои са олмеките?

Тази антична мезоамериканска общественост е населявала териториите на днешно Мексико, като за нея не се знае доста и не са открити доста писмени източници. Споменава се в някои писмени летописи на ацтеките. Смята се, че олмеките са живели още през второто хилядолетие пр.н.е. „ Oлмеки “ идва от името на едно от племената, които са населявали някои елементи на Мексико. В интервала от 2500 година пр.н.е. до 1600 – 1500 година пр.н.е. се развива просвета и цивилизация, която се назовава доолмекска.
 Една от найотличаващите се черти в изкуството на олмеките и найинтересната такава е така наречен Олмекски колосални глави
Археолози и историци считат, че цивилизацията на олмеките поражда към 1600 – 1500 година пр.н.е. в югоизточнатите елементи на днешния мексикански щат Веракрус. Тази антична и забавна цивилизация е просъществувала към хиляда години – до 400 година пр.н.е. След 600 пр.н.е. малко по малко стартира да запада, а към 200 пр.н.е. изцяло престава да съществува. И тя като доста други антични цивилизации и култури, като че ли ненадейно се изпарява от лицето на Земята, без да остави ясни доказателства и следи какво тъкмо се е случило и къде са отишли самите олмеки. Съдба, която е сполетяла доста цивилизации обратно във времето.

Какво са оставили след себе си?

За цивилизацията на олмеките е особено доста забавно изкуство, което е същински феномен в цяла Централна Америка. То се показва най–вече в изобразяването на великански каменни човешки глави, олтари и големи каменни монолити.

Освен с тези грандиозни статуи и мегалити, олмеките са били и майстори на по–малки и фини фигурки и предмети, които постоянно били направени от нефрит. Нефритът съставлява минерал от фамилията на хидратните силикати, който има в себе си желязо, магнезий и калций. Често се е употребявал и за бижута от разнообразни култури, поради красивите си форми и цветове.

Има някои догатки, че културата на олмеките се наследява от тази на епиолмекската такава.

Културата на олмеките е може би най-ранната известна в Америка. Въпросът за възникването и произхода ѝ е обект на непрекъснати полемики, разнообразни теории и хипотези, и въпреки че се допуска, че е най–ранната цивилизация в Америка, към момента няма явен отговор какво се е случило с тях, кои са били те и с какво тъкмо са се занимавали. Информацията за тях е извънредно нищожна, за разлика от последващи цивилизации, като тези на маите или ацтеките.

Има догатки, че тези големи глави, които са били част от културата на олмеките, изобразяват техни божества, за които обаче не е известно съвсем нищо и това съмнение си остава единствено една догадка, която може и в никакъв случай да не бъде потвърдена.

При неналичието на повече писмени източници е доста мъчно да се каже или даже да се допусна какво тъкмо се е случило с олмеките, само че е реалност, че те са оставили доста забавни статуи, които навеждат на мисълта, че са били майстори в тази област и са владеели някои аспекти на изкуството и дялането.

Олмеките не са били стопански изолирани

Както към този момент загатнах, няма доста известни писмени сведения за олмеките, за тяхната търговията, вярванията им или обичаите и традициите, които са спазвали, само че от археологическите сведения наподобява, че те не са били напълно стопански изолирани. Оказва се, че артефакти от олмеките са открити в цяла Мезоамерика, което навежда на мисълта, че те са имали обширни интеррегионални търговски направления. Наличието на сходни артефакти, които са направени от нефрит, полускъпоценен зелен камък, обсидиан, стъклена, черна вулканична канара и други минерали, дават забавни доказателства за търговия с нации, които са се намирали отвън рамките на Мексиканския залив. Нефритът да вземем за пример идва от актуалния мексикански щат Оахака и страната Гватемала на юг. Обсидианът пък идва от мексиканските планини на север.

През Олмекския интервал се следи огромно нарастване на дължината на въпросните търговски направления и нашарване на обменяните артикули. Това значи, че като се изключи че са били положителни търговци, са имали връзка и с други нации.

Религията на олмеките

Няма съответни сведения за това каква тъкмо е била религията на олмеките, само че по техните изображения, оставени в скали и мегалити може да се каже, че са вярвали в няколко божества, сходно на други цивилизации, като египетската и шумерската да вземем за пример.

Това е едно от забавните наблюдения, които всеки, който се интересува от антични цивилизации може да направи – множеството имат сходни белези, вярвания, изображения, традиции и обичаи. При всяка цивилизация те са променени, само че като цяло се виждат общи корени и белези, което ни навежда на мисълта, че или са взаимствали една от друга или са получили своите познания от едно място, което към момента не е известно и за това тази догадка не е потвърдена, както и доста други, свързани с античните цивилизации обитавали планетата през другите столетия.

Изкуството на олмеките

Изкуството на олмеките е много забавно и характерно. Всяка една антична цивилизация се отличава от друга по своето изкуство, в което въпреки всичко от време на време се откриват и известни прилики.

Олмеките са употребявали разнообразни материали като нефрит, глина, базалт и зелено оцветени минерали. Голяма част от изкуството на олмеките е много натурално и реалистично. Друга част от него пък изобразява някои много фантастични антропоморфни форми (с човешки белези) и разнообразни същества, които са имали избрана религиозна роля във вярванията на олмеките. Основните претекстове, които могат да се видят в изкуството на олмеките са обърнати усти и деформирани глави в друга степен, които се счита, че най–вероятно са въплъщение на божеството на дъжда или на друго митично създание, което е на половина ягуар, на половина човек.

Олмекските колосални глави

Една от най–отличаващите се черти в изкуството на олмеките и най–интересната такава е така наречен Олмекски колосални глави. Засега са открити седемнадесет от тези впечатляващи монументални каменни изображения на човешки глави, които са изваяни от огромни базалтови камъни. Това е сложна техника и няма по какъв начин човек да не се запита от къде олмеките са имали сходни познания?
 Една от найотличаващите се черти в изкуството на олмеките и найинтересната такава е така наречен Олмекски колосални глави
Огромните глави са датирани от 900 година пр.н.е. и са една от най-характерните черти на античната цивилизация на олмеките. Това, което незабавно се вижда, даже от неспециалисти е, че всички глави изобразяват зрели мъже с месести бузи, относително плоски носове и напълно леко кръстосани очи. Странното и забавното тук, ненапълно и доста загадъчно е, че нито една от главите не си наподобява с някоя друга. Всяка от тях има своята уникалност, което навежда на мисълта огромен брой археолози и историци, че всяка една от тези огромни каменни глави е изобразявала съответен човек, може държател, може някой изтъкнат олмек или съответно въплъщение на провидение. За страдание няма писмени източници за това какво или кого изобразяват тези каменни глави и това си остава с изключение на най–отличителната линия на цивилизацията на олмеките и най–загадъчната такава.

Как и за какво идва краят на олмеките?

Началото на края на тази антична, забавна и мистична цивилизация стартира с намаляването на популацията им, което спада в действителност доста внезапно сред 400 и 350 година пр.н.е., макар че не е напълно ясно за какво става по този начин. Някои археолози спекулират, че обезлюдяването и спада на популацията е породено от разнообразни фрапантни промени в околната среда и климата като цяло, а по-специално от запушването на някои реки с кал, което затруднявало снабдяването с вода.

Според друга доктрина обаче, забележителният спад на популацията се дължи на изселване заради нараснала вулканична интензивност. Има учени, които считат, че цивилизацията на олмеките изчезва ненадейно поради различен прелом, а някои споделят, че е прогонена, само че не е напълно ясно от кой.

Има голям брой теории и догатки какво тъкмо се е случило с цивилизацията на олмеките, като всяка една от тях има своите доказателства, само че и разминавания. Факт е, че и тази цивилизация е изчезнала от лицето на Земята без да остави след себе си ясна писмена информация за това какви тъкмо са били, с какво са се занимавали, от къде са черпели познания и какво е довело до тяхното понижаване и изгубване. Едва ли в миналото ще се разкрие тази тайнственост, както и доста други сходни на нея.

Въпреки че ориста на олмеките не е напълно ясна, едно е несъмнено – те са оставали след себе си забавно и скъпо изкуство, както и повече въпроси, в сравнение с отговори. Поредната антична цивилизация, в чието изгубване има огромна доза мистицизъм.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР