По плажовете на Корнуол, югозападния полуостров на Англия, местните жители

...
По плажовете на Корнуол, югозападния полуостров на Англия, местните жители
Коментари Харесай

След 25 години, парчета Лего все още се появяват на плажовете в Англия

По плажовете на Корнуол, югозападния полуостров на Англия, локалните поданици и туристите намират освен това от миди, до момента в който се разхождат. Цветни части Лего с океанска тема – октоподи с усукващи се пипала, разнообразни водолазни предмети, квадратни китове и други пластмасови детайли – се появяват по брега през последните 25 години. Тези другояче цветни и радостни предмети обаче са тъмно увещание за трайните последствия от замърсяването с пластмаса.

На 13 февруари 1997 година към пет милиона Лего елементи са изгубени в морето, когато вълна трансферира големия товарен транспортен съд, наименуван Tokio Express. По подигравка на ориста доста от комплектите са на тематика морски създания… Събитието, известно като „ Голямото разливане на Лего “, е най-тежката екологична злополука, обвързвана с играчки за всички времена, а плажуващите към момента намират корабокруширалите пластмасови съкровища и през днешния ден, оповестява Минди Вайсбъргър за Live Science.

Елементите Лего на борда на Tokio Express са в 62-те контейнера, които падат зад борда. Корабът е на път за Ню Йорк, откакто качва товара си в Ротердам, Холандия, когато непредвидима 9-метрова вълна се разрушава в него на 35 километра от континента, оповестява Джаки Бътлър за Cornwall Live. Други предмети, които попадат в морето, включват 10 000 запалки, суперлепило и още рискови химикали.

Оттогава колекционерите излизат да търсят „ редки “ играчки лего като октоподи и зелени дракони. Трейси Уилямс – локална еколожка и търсачка на лего в Корнуол – документира появяването на разнообразни лего детайли от години на страницата си „ Lego Lost at Sea “ във Фейсбук, Instagram и Twitter. Съвсем неотдавна тя разгласява „ Adrift: The Curious Tale of Lego Lost at Sea “, книга, описваща в детайли случая.

Въпреки че наподобява по-скоро занимателен и увлекателен случай, дребните блокчета акцентират и въздействието на замърсяването с пластмаса върху океаните. От 4 756 940 части Лего на борда, към 3 178 807 са задоволително леки, с цел да плават и са най-често намираните предмети на 40 плажа в Корнуол, заяви Марио Какчотоло за BBC през 2014 година Например, дребни пластмасови цветя и мини водолазни плавници са честа панорама по крайбрежията.

През 2017 година Роб Арнолд, локален гражданин от Корнуол, дружно с 12 други доброволци, събира към шест милиона части микропластмаса от плаж покрай дома си, заяви тогава Ник Лукези от Inverse. Доброволците откриват доста елементи лего измежду останалите пластмаси на плажовете, в това число 240 плавници, две десетилетия след случая с товарния транспортен съд.

Пластмасата може да отнеме епохи, с цел да се разгради в океана и до момента в който това става, тя отделя химикали, които могат да нарушат репродуктивната система на животните, оповестява Live Science. Затова бъдещите генерации евентуално ще продължат да изпитват последствията от Голямото разливане на Лего. Проучване, оповестено в Environmental Pollution през 2020 година, проучва структурата на блокчетата с рентгенова флуоресценция и открива, че ще са нужни към 1300 години, с цел да се разградят изцяло.

Според IUCN, минимум 14 милиона тона пластмаса приключват в океаните всяка година, което е 80% от всички морски боклуци, открити в дълбоководните седименти и плуващи върху повърхността на водата.

 Tokio Express

Докато е на път от Ротердам за Ню Йорк на 13 февруари 1997 година, Tokio Express е ударен от вълна на към 35 км от Лендс Енд. Корабът се накланя на 60 градуса в едната посока, по-късно на 40 градуса обратно като в процеса от борда падат 62 контейнера.

Един от изгубените контейнери съдържа малко под 5 милиона лего части, огромна част от тях предопределени за слгабяне на тематично морксите конструктори Lego Pirates и Lego Aquazone. Сред частите са 418 000 плавници, 97 500 кислородни бутилки за гмуркане, 26 600 избавителни пояса, 13 000 харпуна и 4 200 октоподи. Морската трева, ножовете и драконите също са в огромни бройки.

Парчетата може да доближат доста по-далеч от Корнуол – холандски корабен чиновник сега организира търсения дружно с помощ от Флорида, Джорджия и Каролина.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР