По плажовете на близките до нас държави положението с плажните

...
По плажовете на близките до нас държави положението с плажните
Коментари Харесай

В чужбина чадърът може да е и 400 евро на ден, но ако не консумирате нищо или не сте гост на хотела

По плажовете на околните до нас страни ситуацията с плажните такъми е почти като у нас, с разликата, че там, където се постанова да се заплаща настрана за тях, таксата е много по-солена, в сравнение с в България.

Това обаче надалеч не се постанова на всички места. Например в Северна Гърция е цялостно с плажни линии, които са без спасители, само че на всички места, където е допустимо, са сложени чадъри и шезлонги, които в множеството случаи са безвъзмездни.

Когато те са благосъстоятелност на заведения, се подразбира от единствено себе си, че би трябвало да се употребява нещо, с цел да се употребяват. Цените на потреблението в тези заведения са близки до тези в България, постоянно даже е и по-евтино.

По гръцките курорти на юг и изключително по островите обаче всяко нещо се заплаща, а там цените са много по-солени. Дори в капанчетата кафето е най-малко 3-4 евро, половин литър минерална вода - още 2 евро, а приблизително огромен сандвич - 4-5 евро.

Съвсем друга категория са плажовете, наоколо до които на първа линия има огромни хотели. В такива случаи плажните такъми са благосъстоятелност на хотелите и влизат в цените на нощувката. Достъпът до плажовете е свободен както на всички места в Европа, само че в случай че не сте посетител на хотела, ви чакат много солени такси за прилагане на сянката. В Аспровалта, Санторини, Миконос и останалите посещавани острови постоянно се срещат такси от порядъка на 80-100 и даже 150 евро за през целия ден.

В Хърватия подобни такси варират много мощно и може да са от 4,50 до 400 евро. За най-високата такса заяви неотдавна хърватският уебсайт Dnevnik, само че тя важи единствено за плажовете на Хвар, които са дадени на концесия. В Хърватия също като у нас плажовете имат и свободни зони, на които човек може умерено да разгърне личната си хавлия и да побие личен чадър в пясъка, само че това постоянно са най-неудобните места по пясъчните линии.

От това лято плажуващите в Италия ще бъдат прелестно сюрпризирани - неотдавна държавното управление одобри таван на цените на плажните такъми. Границата не е тъкмо избрана, а зависи от местоположението на плажната линия и от това какви спомагателни услуги се оферират.

До решението се стигна след всеобщи недоволства на италианците от завишение на цените, които по доста плажове са стигнали 100 евро за чадър и още 100 евро за шезлонг дневно. Това е била реакцията на стопаните на плажовете, откакто пандемията понижи мощно облагите им.

Обичайно в Италия се заплащат по 10-15 евро за чадър, само че единствено при изискване че той не е благосъстоятелност на заведение или хотел. Ако е по този начин, всеки може да ги употребява гратис, тъй като се смята за посетител на заведението. В Италия има и доста първокласни плажове, на които вместо чадъри се оферират минипалатки с компактен покрив, даже нещо като бунгала на плажа. Естествено, наемането им коства много по-скъпо - 40-50 и над 50 евро за един ден.

Христо Николов,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР