По първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост

...
По първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Министър Пулев: По Плана за възстановяване има 900 подадени проекта

„ По първата отворена процедура по Плана за възобновяване и резистентност – Технологична рационализация, имаме 900 подадени плана, през три минути идва нов. “ Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на мобилна приемна в Бургас. Той прикани бизнеса в Бургас да кандидатства по процедурата на стойност 260 млн. лева в оставащите 5 дни до 21 септември.

Пулев бе в Бургас със заместник-министър Надя Христова, началника на кабинета на министъра Красимир Якимов и основния шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Илияна Илиева. Целта на мобилната приемна е да се разпространява и запознае локалният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ и структурните фондове на Европейски Съюз. Домакин бе регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова. Тя срещна министър Пулев с настояването на Областна администрация Бургас единият от плануваните по ПВУ медицински хеликоптери да бъде за района.

По Оперативна стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения “ (2014-2020) в Бургас са утвърдени 57 плана на обща стойност над 29 млн. лева, като 52 от тях са завършили. Отделно по ограниченията за превъзмогване на следствията от COVID-19 в региона са подписани 1 997 плана за над 45 млн. лева безплатна финансова помощ, стана ясно по време на брифинга.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев разгласи, че от идната година Министерството на нововъведенията и растежа ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни, огромни, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

„ Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (2021-2027) /ПКИП/ с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ /ПНИИДИТ/ с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември “, добави министърът.

Университетът „ Професор доктор Асен Златаров “ – Бургас, като сътрудник в план за Центъра за върхови достижения и план за Център за подготвеност, ще получи средства по ПНИИДИТ по процедура за „ Подкрепа за Центрове за висши достижения и Центрове за подготвеност “ с общ бюджет 141 млн. лева

Финансиране поради получения Печат за върхови достижения ще има и за Югоизточния цифров иновационен хъб.

„ По линия на Министерството на нововъведенията и растежа до края на тази година единствено по Плана за възобновяване и резистентност ще успеем да подкрепим бизнеса с 600 млн. лева Планът е отворен и работи, макар спекулациите по тази тематика “, разгласи министърът.

Той акцентира, че до края на годината се отварят още три стратегии по Плана за възобновяване и резистентност – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева, за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева

„ Огромен интерес има към мярката за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила – внедряване на слънчеви панели със съпътстваща инфраструктура “, сподели Пулев и уточни, че плануваните 200 млн. лева ще бъдат оползотворени бързо.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР