По отношение нашумелия договор за обществена поръчка, аз нямам никакви

...
По отношение нашумелия договор за обществена поръчка, аз нямам никакви
Коментари Харесай

Демерджиев за разследването срещу него: Ако Калин Стоянов е видял нещо нередно, не е трябвало да извършва плащания за 81,5 млн. лв.

По отношение нашумелия контракт за социална поръчка, аз нямам никакви терзания. Тази социална поръчка започва преди аз да стъпя в Министерство на вътрешните работи. След като бяха изтекли повече от 4 години от момента, в който са давани офертите от компаниите в поръчката, още при сключване на контракта изпълнителят сподели, че има смяна и сложи изискване за индексация. Това съобщи някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година в ефира на бТВ по отношение на досъдебното произвеждане за ощетяване на Министерството на вътрешните работи с 81,5 млн. лв., по което е разследван.

„ Предложението на изпълнителя беше за по-сериозно индексиране. След като 6 месеца всички способени органи в Министерство на вътрешните работи работиха, по този начин бяха изчислени съответни суми, които бяха два пъти по-ниски от поисканите “, добави той.

„ Министър е правист, доста добре знае по какъв начин се оспорва един контракт. Защо е платил – към този момент е въпрос с два отговора: или е приел, че всичко е наред по тази социална поръчка, или има други условия, които са го предиздвикали да заплати. Ако е имал подозрения, министърът е трябвало да оспорва индексацията “, сподели още Демерджиев.

Според него пораждат доста въпроси: „ Имаше заплаха да не може да се издават новите български персонални документи. Работихме с немски тръст. Не знам какви са претекстовете, само че в случай че министърът е считал, че има нещо неправилно, е трябвало да сигнализира още през август и да не прави заплащания. Може би този реализатор е нежелателен? Немските сдружения не са нормалните компании, които печелят публични поръчки у нас. “

Той разясни, че прокуратурата не го проверява: „ Никой досега не ме е викал, нито пък е викал човек от моя екип. “

„ Шест месеца се работеше по този анекс, не два дни. Опасността да нямаме български персонални документи е голяма. Това безучастие може да се окаже спънка за приемането ни в Шенген – това е част от изискванията за влизането ни в Шенгенското пространство. Мисля, че има закъснение, тъй като от дълго време трябваше да бъдат стартирани дейности и те да са забележими сега. Очевидно подозренията за тези 81 млн. лева не пречат, откакто министър Стоянов ги е платил. Забавянето идва от екипа на министъра, който не работи съответно “, подозира още той.

„ Цялата адвокатска колегия стачкува против избора на конституционни съдии. Горд съм, че съм български юрист и съм част от общността, реагирала остро. Народно събрание се трансформира в заден ход, през който хора без юридически стаж минават и стават членове на Конституционния съд, който е сериозен като качество орган “, изясни още той.

„ От ръководещото болшинство ни споделиха, че чакат Конституционен съд да е политически орган, който да поддържа болшинството. Ясно да се разбере: Конституционен съд не е политически орган, там не би трябвало да се излъчват политически фигури, с цел да поддържат политически тези. Обидно е човек, който се кандидатира за член на Конституционен съд, да чете отговори на авансово заложени въпроси. Кой ще им написа решенията на тези бъдещи конституционни съдии? “, попита Демерджиев.

„ не е индивидът, който може да приказва за корупция. Когато той приказва за корупция, аз си изключвам тв приемника. От пет парламентарни групи с ръководители, той е единственият, който се изявява като командващ на изпълнителната и законодателната власт. Сега си разреши да командва и основния прокурор. Виждам боязън и терзание у Пеевски, изключителна раздразнителност “, разяснява още той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР