По отношение на приемането на еврото в България се работи

...
По отношение на приемането на еврото в България се работи
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис:България върви по график за влизане в чакалнята на еврозоната

По отношение на приемането на еврото в България се работи и Европейската комисия поддържа напъните на страната на първо време да влезе във валутния механизъм и в следствие да одобри еврото. Това разяснява особено за " Още от деня " Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото, обществения разговор и съюза на финансовите пазари.

При оповестяването на желанията България да влезе във валутно-обменния механизъм, тя поема ангажимент в шест сфери, да вземем за пример банковия и небанковия финансов бранш, битка с прането на пари, ръководство на държавните предприятия и лист с дейности, които сега се извършват. Идеята е в границите на една година тези дейности да бъдат подхванати.

Според Домбровскис се върви по график и в случай че се съблюдава темпото, доникъде на годината уговорките ще бъдат изпълнени. Важен детайл ще бъде и прегледът на качеството на активите на българската банкова система, който сега се прави от Европейската централна банка.
Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия: Що се отнася до ситуацията в банковата система, виждаме трендовете, които вървят в вярна посока във връзка с капитала и ликвидността, буферите в банковата система и намаляването на обслужваните заеми, само че въпреки това заемите са на много по-високо равнище от междинното за Европа. Така или другояче оценката на банковия бранш ще бъде доста значима, тъй като в днешно време влизането в еврозоната значи също по този начин и влизане в банковия съюз.
По думите на Домбровскис сферите, в които е належащо да бъдат осъществени промени, към този момент са обрисувани и не вижда аргументи за паника. Членството в еврозоната оказва помощ на развиването на стопанската система посредством по-ниски лихвени проценти и понижаване на разноските по обменни курсове, както и еврото е позитивен фактор за привличането на непознати вложения към България.

За образец Домбровскис уточни Латвия, където е имало доста лимитирано влияние върху цените при присъединението им в еврозоната през 2014 година и инфлацията е била под 1%
Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия: В Европейската комисия подчертаваме дебело какъв брой е значимо да продължи построяването на стопански и валутен съюз, с цел да бъдем по-устойчиви, както и да бъдем деликатни в икономическите и макроикономическите политики на държавите-членки да продължат структурните промени, само че във връзка с фиска България има доста добра история.  Най-оптимистичният период за приемане на еврото е 1 януари 2022 година Най-оптимистичният период за приемане на еврото е 1 януари 2022 година
България ще може да одобри еврото най-рано от 1 януари 2022 година Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов, който участва на полемика организи...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР