По оперативна информация на НОИ през 2023 година у нас

...
По оперативна информация на НОИ през 2023 година у нас
Коментари Харесай

Синдикатите алармират за ръст на смъртните случаи при трудови злополуки

По оперативна информация на Национален осигурителен институт през 2023 година у нас са регистрирани 87 смъртни случая при трудови злополуки, или с 3 повече по отношение на 2022 година През предходната година най-вече смъртни случаи има в бранш " Строителство ” – 22, следван от " Сухопътен превоз ” – 14, оповестиха от КНСБ. Отчетените трудови злополуки са 2709 бр., със 127 повече от тези през 2022 година: бранш " Транспорт " – 212 бр.; бранш " Строителство " – 206 бр.; държавно ръководство – 203 бр.

Броят на регистрираните трудовите злополуки през 2023 година е по-голям спрямо 2022 година, само че КНСБ продължава да смята, че огромна част от тях не се заявяват пред съответните органи, до момента в който смъртните случаи при трудовите злополуки не могат да бъдат прикрити.

В региона на обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд има утежняване на обстановката през последната година. Загубите от нараствания брой трудови злополуки и болесттите, свързани с тях, са за сметка на изгубени работни дни, заплащания за лекувания, компенсации и в последна сметка загуба от добавена стойност за Брутният вътрешен продукт.

Припомняме, че МОТ прогласи безвредните и здравословни условия на труд за главно човешко право за всеки служащ, което допуска и решителни дейности в посока реализиране на нулева смъртност на работното място.

През 2022 година ЕКП инициира кампания  " Да реализираме нулева смъртност на работното място до 2030 година. " Въпреки настояванията на КНСБ, нашата страна към момента няма стратегия за реализиране на най-малко приблизително европейски индикатори във връзка с смъртните случаи на работното място.

По последните данни на EUROSTAT за 2021 година България е на седмо място по смъртни случаи на работното място. На първо е Латвия, следвана от Литва, Малта, Франция, Румъния и Австрия.

През 2021 година повече от 22,5% от всички съдбовни трудови злополуки в Европейски Съюз са станали в строителния бранш.

КНСБ моли за актуализиране на нормативната уредба, регламентираща работата на институциите, виновни за организацията, дейностите и контрола на обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд, поради поставените цели в Стратегическа рамка на Европейски Съюз за здравословни и безвредни условия на труд за интервала 2021 – 2027 година и Националната стратегия по сигурност и здраве при работа 2022 – 2024 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР