По окончателни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор

...
По окончателни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор
Коментари Харесай

Чуждестранните преки инвестиции у нас през 2022 г. слабо нарастват до 29.4 млрд. евро

По дефинитивни данни директните задгранични вложения (ПЧИ) в нефинансовия бранш към края на предходната година възлизат на 29.38 милиарда евро по настоящи цени, което е с 4.2% повече спрямо 2021 година, оповестиха от националната статистика.

През предходната година най-голяма е цената на направените директни задгранични вложения в индустрията – 12.82 милиарда евро. Следва секторът на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – с 6.93 милиарда евро.

Разпределението на парите по региони на обмисляне обаче е извънредно неравномерно.

Данните демонстрират, че Югозападният регион, включващ областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София (столица), е привлякъл най-вече интереса на задграничните вложители. Те са вложили в него 17.69 милиарда евро. От тях обаче 14.97 милиарда евро са употребявани в София  (столица).

Далеч обратно са Южен Централен регион, включващ областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, и Югоизточен регион, в който са областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

В първия са осъществени планове за 3.78 милиарда евро, само че в област Пловдив, в която е най-големият град в района и негово икономическо ядро – Пловдив, са вложени 2.46 милиарда евро.

В Югоизточния регион са вложени 3.13 милиарда евро. Но и тук има любимец. В област Бургас, в която е най-големият град в района и негово икономическо ядро – Бургас, са привлечени 2.07 милиарда евро от всички вложения в региона.

В Североизточния регион за обмисляне, който включва областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са привлечени 2.60 милиарда евро. Област Варна, в която е най-големият град – Варна, е глътнала повече вложения – общо 1.71 милиарда евро.

В Северният централен регион на България, включващ областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, са вложени в разнообразни планове 1.50 милиарда лв.. В Русе и Габрово са влезнали множеството пари – надлежно по 531.60 млн. евро и 425.75 млн. евро.

Северозападният регион, включващ областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, е привлякъл минимум вложения – 677.30 млн. евро. Област Плевен, в която е най-големият град в района и негово икономическо ядро – Плевен, са осъществени планове за 327.70 млн. евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР