По около 1200 нови столичани се регистрират всеки месец. Това

...
По около 1200 нови столичани се регистрират всеки месец. Това
Коментари Харесай

По 1200 нови столичани се регистрират всеки месец


По към 1200 нови столичани се записват всеки месец. Това демонстрира информация на „ Монитор “ в регистрите на Министерство на районното развиване и благоустройството и Министерство на вътрешните работи.

Според цифрите единствено за последния месец в столицата по сегашен адрес са се записали 1168 души, а са се дерегистрирали 1253-ма. Предполага се обаче, че втората цифра е на хора, които просто са сменили сегашния си адрес с непрекъснат.

Данните сочат, че от близо 3-милионна София едвам 1 294 792-ма души имат непрекъснат адрес към юли месец 2018 година. Това значи, че половината жители на столицата не могат да употребяват административни услуги, както и че не заплащат локалните си налози и такси в софийската община. Това те могат да вършат единствено и само в родните си места, където са регистрирани по Закона за гражданската регистрация.

Неудобство за тях е и заплащането, както и правенето на информации към Национална агенция за приходите за данъците към страната. Това те могат да вършат единствено в териториалните дирекции на приходната организация по непрекъснат адрес. Въпреки че сходна спънка би била елементарно преодолима с въвеждането на е-правителство, то към момента човек не може да заплати данъците си на случайно гише на Национална агенция за приходите, тъй като се води в друга област от тази, в която живее сега.

Други 1 267 759 пък са с сегашен адрес в София, на който обещано лице може да бъде открито. Той е друг от непрекъснатия му адрес и служи само за преписка. Такъв имат главно хората, които живеят за по-дълъг интервал от време в даден град, в тази ситуация в столицата.

Много хора не сменят адресите си поради административни спънки. Предвижда се това нещо да отпадне след 2018 година и да не са нужни купища документи за прехвърлянето на адреса. Това ще стане с въвеждането на електронната идентификация и с надгражденето на регистрите на ГРАО, в това число свързването им с имотния указател. Така всеки жител ще може с няколко клика да си смени сегашния адрес.

Някои общини и сега поддържат такава опция, въпреки качеството на електронните услуги да е много противоречиво. Ако сме чартърен, е нужно единодушие на притежателите – то също може да бъде обещано онлайн. При лично жилище, инспекцията в имотния указател и в този момент може да става автоматизирано в много случаи, само че още веднъж това става мъчно.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР