По официални данни британската инфлация се е покачила до нов

...
По официални данни британската инфлация се е покачила до нов
Коментари Харесай

Великобритания се отправя към рецесия

По публични данни английската инфлация се е покачила до нов 40-годишен връх през юли поради повишението на цените на питателните артикули, което задълбочава рецесията, защото страната е изправена пред вероятността за криза.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи до 10,1 % през предишния месец от 9,4 % през юни - 40-годишен връх по това време - заяви Службата за национална статистика.

По-рано този месец Английската централна банка (BoE) предизвести, че тази година инфлацията ще се повиши до малко над 13%, което е най-високото равнище от 1980 година насам.

Тя също по този начин предвижда, че страната ще навлезе в криза, която ще продължи до края на 2023 година, като формалните данни от предходната седмица демонстрираха, че английската стопанска система се е свила през второто тримесечие.

" Разбирам, че времената са сложни и хората са обезпокоени от повишението на цените, с което се сблъскват страните по света ", съобщи финансовият министър Надим Захауи след публикуването на последните данни за инфлацията.

" Контролирането на инфлацията е мой главен приоритет и ние подхващаме дейности посредством мощна, самостоятелна парична политика, виновни решения за налозите и разноските и промени за повишение на продуктивността и растежа ", сподели Захави.

Той съобщи, че държавното управление " оказва помощ, където може ", посредством своя пакет от ограничения за поддръжка в размер на 37 милиарда паунда.

Англия е изправена пред рецесия, обвързвана с разноските за живот, като цената на заплатите понижава с рекордни темпове.

Влошаващата се стопанска система ще бъде поета от наследника на министър-председателя Борис Джонсън, откакто той напусне поста си идващия месец, като сътрудниците му консерватори Лиз Тръс и Риши Сунак се борят да поемат ръководството.

На последното си съвещание централната банка увеличи главния си лихвен % с 0,50 процентни пункта до 1,75%, което е най-голямото покачване от 1995 година насам.

Ходът на BoE е отражение на нападателната парична политика на Федералния запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка през предишния месец, защото светът се надпреварва да охлажда горещата инфлация, подхранвана от нахлуването на Русия в Украйна.

Статистическата работа на Обединеното кралство заяви, че " най-големите придвижвания " в показателя на потребителските цени през юли идват от храните.

Хлябът и зърнените храни са съдействали най-вече за повишаването на храните, следвани от млякото, сиренето и яйцата.

Повишенията се отразиха в по-високите цени на храните за у дома, съобщи основният икономист на ONS Грант Фицнер.

" Повишаването на цените на други съществени артикули, като да вземем за пример храна за домашни любимци, тоалетни ролки, четки за зъби и дезодоранти, също увеличи инфлацията през юли ", добави той.

Цените на пакетните почивки и на самолетните билети също се покачиха заради по-голямото търсене, сподели Фицнер.

Разходите за първични материали и артикули, които напущат фабриките, продължиха да се усилват. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР