По новата наредба за компенсации на останалите без местаПарите стигнат

...
По новата наредба за компенсации на останалите без местаПарите стигнат
Коментари Харесай

Ваучери за забавачка за 12% от децата

По новата разпоредба за обезщетения на останалите без места
Парите стигнат до фамилиите през юли, предвиждат от МОН

438 са утвърдените хлапета от столицата

Общо 438 деца над 3 години в столицата, както и едно от Варна и едно от Пловдив, ще вземат ваучери за това, че се постанова да вървят в частна градина или да имат детегледачка. Това сочат данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на “Труд”.

Това значи, че единствено 12% от децата, неприети в държавни или общински детски градини или учебни заведения, са утвърдени да получат обезщетения от 291 лева на месец, тъй като са останали без места. Процентът обаче е изчислен върху общо 3600-те планирани бройки, които страната разгласи, че ще могат да се възползват от помощта. В същото време общият брой на хлапетата, които останаха отвън градините в София на първо класиране бе 10 252. Приети бяха 9907.

На родителите на 488-те деца от София ще бъдат изплатени общо 547 505 лева обезщетения за интервала януари - май, показаха от МОН. Това значи по приблизително 1250 лева на дете в столицата за четири месеца. За двете деца от Варна и Пловдив обезщетенията са надлежно по общо 733 лева и 416 лева, прецизираха от просветното ведомство.

Срокът за даване на бройките от общините към МОН изтече на 21 юни. А съгласно родителите казусът да няма повече утвърдени деца е в шестте критерия, които би трябвало да покрият, с цел да получат ваучер. Основен от тях е да могат да потвърдят с годен документ, че детето им е стъпало в частна градина или е било гледано от бавачка с педагогическо обучение, подсети пред “Труд” Борис Цветков от Дискусионен клуб за обществена и локална политика. Много от частните забавачки обаче работят на правилото на кооперативи или детски клубове, и не се водят лицензирани детски заведения, което слага родителите в патова обстановка.

“Успелите родители на утвърдените дотук деца са тези, които са били решени да се оправят с процедурата с документите за обезщетенията. Затова и броят им е толкоз невисок. Останалите фамилии, които са могли да се възползват от мярката, просто не са желали да се занимават с бумащината. Има и %, които не са дали отговор на критериите”, изясни Цветков.

Според него в наредбата, по която се отпускат ваучерите, могат да се създадат промени и в този момент, до момента в който имаме служебно държавно управление, посредством бързо публично разискване и по този начин родителите да получат повече шансове за помощта.

От просветното ведомство потвърдиха за “Труд”, че сега вървят диалози сред тях и Столичната община за промени в документа.

Междувременно МОН приготвя и Постановление на Министерски съвет, което би трябвало да бъде в съгласие с всички министерства по отношение на нужните суми за ваучерите. Очаква се парите да стигнат до фамилиите през юли, предвидиха от просветното ведомство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР