По-ниското ДДС за туризма ще се запази и през 2022

...
По-ниското ДДС за туризма ще се запази и през 2022
Коментари Харесай

9% ДДС в туризма остава и през 2022-а


По-ниското Данък добавена стойност за туризма ще се резервира и през 2022 година. Около това се сплотиха преговорящите в бранш „ Туризъм “ четири партии. Предложението пристигна от Българска социалистическа партия и от Демократична България, от „ Продължаваме промяната “ го поддържаха. Облекчението за сектора с 9% Данък добавена стойност бе въведено като мярка поради пандемията и изтича в края на тази година.

Бе призната и концепцията да се сътвори гаранционен фонд за туроператори и турагенти, който ще подкрепя бранша в спешни обстановки като локдаун.

И по двете оферти ще се дискутира и в събота, когато заседават преговорните групи по тематика „ Финанси “.

Държавата да заплаща училищен екскурзии до туристически дестинации в страната също бе измежду концепциите, възприети и от четирите договарящи партии.

От Българска социалистическа партия предложиха помощите по схемата 60/40 в хотелиерския и ресторантьорския отрасъл да се изплащат при 20% спад на оборотите, а не както до момента – при 30-40 на 100 спад. Както и да се откри механизъм за енергийна отплата на хотели и заведения за хранене.

Социалистите желаеха да се усилят на 100 лв. ваучерите за храна, които да може да се употребяват и за отмора.

Българска социалистическа партия желаеха да се приключи отдаването на плажове на концесия. Според Българска социалистическа партия тези обекти би трябвало да се ръководят или от вложителите в съответния курорт, или от общините.

„ Демократична България “ лансираха концепцията да се събира налог от всички, които имат бизнес в курортите и тези пари да се влагат единствено в инфраструктурата в курорта. Темата ще се разиска допълните на последващи диалози.

Взето бе решение да се направи проверка и метаморфоза на Министерството на туризма.

Партиите не реализираха единодушие по въпроса дали да се продължи мярката за субсидиране на чартърни полети на български самолетни компании. Още повече че сега у нас оперира единствено една такава компания.

Българска социалистическа партия съобщи, че мярката се ползва в редица страни отвън и в Европейски Съюз, само че би трябвало да се поправя точно текста, съгласно който от помощта могат да се възполват единствено български компании.

Левицата настоя също да се обединят всички браншови организации в бранша и те да съставляват туристическия отрасъл при договаряния с властта.

Вижте всички оферти на Българска социалистическа партия в бранш " Туризъм ":

Председателят на Съвета по туризъм към Националния съвет на Българска социалистическа партия Емил Хумчев показа краткосрочните ограничения на левицата:
-Запазване на 9% Данък добавена стойност за заведенията за хранене и заведенията, както и за другите типове туризъм, за които срокът на ставката изтича края на 2021 година с още една година;- Мярката 60/40 да се върне в остарелия вид, при който се получава поддръжка при потвърден 20% спад в оборота спрямо 2019 г.;- Създаване на специфична кредитна линия за хотелиери и ресторантьори в Българска банка за развитие;- Безплатни бързи проби по европейска стратегия за клиенти на хотели и заведения за хранене, които не имат “зелен документ “;- Мярката от 35 евро за брой екскурзиант, които идват в България, да се заложи и в Бюджет 2022 година, само че да важи и за задгранични самолетни компании.Като част от краткосрочните ограничения Емил Хумчев добави още енергийна отплата на хотели и заведения за хранене, основаване на онлайн визов център, както и краткотрайно заледяване на активността на неработещи туроператори и турагенции за една година.
Атанас Маджарски, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, показа стратегическите посоки на левицата: „ На първо място сме сложили зелени политики и промяна на българския туристически артикул въз основата на потребление на екосистемни услуги. На второ място - цифрови политики и повишение на конкурентоспособността на българския туристически артикул на всички равнища “, изясни той. Насърчаване финансирането на основни инфраструктурни и стопански планове, съгласуваност на националните политики във всички браншове за развиване на туризма за основаване на нови работни места и възстановяване на локалните стопански системи, както и разработване на нов стратегически документ 2022-2032 година за развиването на туризма в България са също част от стратегическите ограничения, които Атанас Маджарски показа.

Вяра Емилова, определена за народен представител от Българска социалистическа партия в 47-то Народно заседание, показа дълготрайните ограничения на левицата: „ Предлагаме основаването на Национално представителна организация/конфедерация на българския туристически отрасъл, която да бъде и главен сътрудник на страната във вземането на значимите решения за туризма. Тази организация, дружно с Министерството на туризма, да вземат решения за метода на консумиране на средствата от бюджета, планувани за реклама за всяка последваща година “, уточни тя.

Като дълготрайни ограничения Емилова изложи още преразглеждане на политиката по отдаването на концесии на туристическите обекти обществена държавна благосъстоятелност, брегоукрепване по Черноморското крайбрежие, увеличение на цената на ваучерите за храна на 100 лв., които да се употребяват и за отмора, ваучери за рехабилитация и рекреация в спа комплексите, както и основаване на гаранционен фонд за туроператорите и турагентите.

По думите й би трябвало да се сътвори нов Закон за туризма, в който да залегнат само най-важните и общи правила за организацията, и ръководството на туризма, а в подзаконовите нормативни актове да бъдат изведени и детайлите.

Петя Цанкова, също част от преговорния екип на левицата, добави дълготрайните ограничения: „ Създаването на Регистър на туристическите обекти, които са публично-държавна благосъстоятелност, национални съкровища, музеи и други. Трябва да имаме Национална интернет платформа за резервации с безвъзмезден достъп на всички лицензирани представители на туристическия отрасъл. Липсва квалифицирана работна ръка, по тази причина предлагаме предпочитано да се потърсят способи и форми на образование, и подготовка на фрагментите в туристическите обекти. Предлагаме организирането на екскурзии на всички възпитаници от 5 до 12 клас годишно за всяка паралелка “, изясни тя. Цанкова добави още прекосяване към издаване на електронни визи, безвизов режим за деца от Руската федерация, както и нов състав на Национален съвет по туризъм с присъединяване на отраслови министри.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР