По-ниски такси предложи Камарата на частните съдебни изпълнители на поредното

...
По-ниски такси предложи Камарата на частните съдебни изпълнители на поредното
Коментари Харесай

Частните съдебни изпълнители свалят таксите с до 42%

По-ниски такси предложи Камарата на частните правосъдни реализатори на следващото разискване на плана за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) в правната комисия във вторник, заяви в. „ 24 часа “.

Една от концепциите е при взимане до 5 хиляди лева таксата на частния правосъден реализатор да е 75 лева, или с 15% по-малко в съпоставяне със в този момент. При дълг от 10 хиляди лева - да стане 150 лева, при 20 хиляди лева - 300 лева, при 100 хиляди лева - 1500 лева, а при 1 млн. лева - 22 500 лева, като понижението е с 42%.

Изчисленията на камарата били получени в правната комисия в понеделник.

"Не може за дълг от 50 лева да се събират такси в размер на 1000 лева ", разяснява омбудсманът Мая Манолова, представена от "24 часа ". Тя прикани и юристите да понижат възнагражденията си по изпълнителните каузи.

Шефът на Камарата на ЧСИ Георги Дичев се оплака, че по-ниските такси ще принудят някои адвокатски фирми да затворят, а останалите да търсят други доходи.

В момента имало 202 частни правосъдни реализатори, междинният годишен разход на една адвокатска фирма излизал към 500 хиляди лева, а в тях работели към 3000 души.

"Не знам какъв брой български юристи са изкарали 500 хиляди лева през целия си живот ", опонира Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя изясни, че сътрудниците ѝ получават заплащане за цялото дело, а не на парче, както е при правосъдните реализатори - за списък на имущество, за формиране на изпълнително дело и така нататък

Според нея, в случай че се възпитава нация от правилни жители, не може безпределно да се лимитират разноските и по този начин да се ощетяват изрядните.

След развълнуван спор шефът на правната комисия Данаил Кирилов разгласи, че таксите ще останат за най-сетне и по тях ще се работи още.

Друг дискутиран въпрос бе кой може да се освобождава от държавна такса. Според юристите това би трябвало да са единствено жители, само че не и компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР