По-ниската избирателна активност беше предвидима. Виждаше се по настроенията на

...
По-ниската избирателна активност беше предвидима. Виждаше се по настроенията на
Коментари Харесай

Политологът Георги Киряков за отлива на избиратели: Българските политици трябва да си изтъркат подметките от ходене от врата на врата

По-ниската изборна интензивност беше предвидима. Виждаше се по настроенията на хората, че няма да има възторг за гласоподаване на шестите подред и пети предварителни парламентарни избори в последните две години. Това сподели политологът Георги Киряков в изявление за " Фокус ".

" Прогнозите за вяла откъм политически послания предизборна акция и гореща откъм кавги също са се сбъднали, както и това, че тематиката за изборите за Европарламент съвсем ще отсъства от общата акция. И се оказваме в обстановка, в която хората заявиха, че няма да гласоподават и не отидоха да гласоподават, и политиците за следващ път не схванаха и не възприеха тактика, която да върне тези разочаровани хора, това унило общество пред изборните урни, т.е. в лоното на демокрацията “, разяснява политологът.

Той означи, че единствената партия, която постоянно е правила предизборна акция измежду хората, е Движение за права и свободи. " Другите партии си построиха шатричките и зачакаха гласоподавателите да дойдат да се снимат с тях. Не се прави по този начин акция “, безапелационен бе Георги Киряков.  

Според него отливът на гласоподаватели ще продължи, до момента в който партиите не схванат главната си функционалност. " Българските политици би трябвало да си изтъркат подметките от вървене от врата на врата. Голяма част от българските политици седнаха на едно място и зачакаха или употребиха обществените медии като най-удобния, най-евтиния и най-безболезнения и щадящ тяхната душeвност метод “, уточни политологът.

Коалиционно ръководство най-малко с две или три партии е неизбежно, счита той. " Дали ще е, както се стартира в последно време хипотезата държавно управление на малцинството на първата политическа мощ с някоя от по-малките, дали ще е някаква скрита коалиция сред първата, втората и някоя от по-малките политически сили, това няма значение. Най-вероятната догадка е да се върви към нови избори, тъй като отново ще влезем в обстановка, в която няма да има искащ да сформира държавно управление “, предвижда Киряков.

Основните политически партии не желаят да се ангажират с ясно заричане и вероятност за основаване на постоянно държавно управление, съобщи политологът. " Всеки бяга от тази отговорност с всевъзможни оправдания – тъй като нямаме задоволително депутати, тъй като би трябвало да управляваме с Движение за права и свободи, тъй като отново би трябвало да се договаряме с ПП-ДБ, което не желаеме “, съобщи той.

Заради непрекъснатата изборна серпантина, България губи постепенно набираната скорост след влизането си в Европейския съюз. " Така се оказваме в обстановка, в която Румъния, от която искахме да откопчим от по време на договарянията за участие, с цел да напреднем по-бързо, с доста бърза скорост ни задминава “, сподели още Георги Киряков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР