По-ниска цена задължение към обществото, по-висока цена за базова енергия,

...
По-ниска цена задължение към обществото, по-висока цена за базова енергия,
Коментари Харесай

КЕВР предлага: По-ниска цена задължение към обществото, по-висока изкупна цена за ТЕЦ „Марица Изток 2“ и средно увеличение от 3,48 % на цената на тока за бита


По-ниска цена обвързване към обществото, по-висока цена за базова сила, по-високи изкупни цени за електрическата енергия от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, само че без признание на желаните спомагателни разноски за сериозна инфраструктура и понижение на цената на АЕЦ „ Козлодуй “, малко по-висока цена за водноелектрическите централи (ВЕЦ) на НЕК по отношение на предходната година са част от главните индикатори, от които щ се води контролираният пазар през идващия регулаторен интервал. Това излиза наяве от отчета на работната група към КЕВР, която предлага и надлежно по-високи цени на електрическата енергия за битовите консуматори. Така да вземем за пример за потребителите на ЧЕЗ се предлага нарастването на цената да бъде от порядък на 3.46 %, на EVN – 3.59 на 100, на Енерго-Про -3,38 % и ЕСП „ Златни пясъци “ - 1 %. Средното изменение е плюс 3,48 %. Докладът на работната група към КЕВР, в който се прави и разбор на пазара ще бъде подложен на публично разискване на 4 юни. Документът отразява и последните промени в Закона за енергетиката.

Цената за базов товар пораства до 89,00 лева за MWh

Цената за базов товар (1 юли 2019 година - 30 юни 2020 г.) да бъде 89, 00 лева за MWh. Това оферират специалистите към КЕВР в работния си отчет за одобряване на новите цени в бранш Електроенергетика за новия регулаторен интервал от 1 юли 2019 година до 30 юни 2020 година За съпоставяне цената за базов товар за сегашния регулаторен интервал е 70,00 лева за MWh.

При това както излиза наяве от отчета, това ценово равнище е общо-взето консервативно. Предложението е основано на „ осъществен разбор на дълготрайните артикули, търгувани на платформите на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ ЕАД) и цените за форуърдни артикули на румънската борса OPCOM1 и унгарската борса HUPX2, с отразени резултатите от годишните търгове за преносни качества (капацитети) на границите с Румъния и Сърбия “. Експертите са взели поради и фючърсните покупко-продажби на прилежащите енергийни тържища, придвижването на цените на петрола, цените на излъчванията на СО2, както и въздействието на климата. В прогнозната цена са включени и някои по-реалистични упования за развиването на пазара.

Въз основа на осъществения разбор и при отчитане на горните причини, прогнозната годишна пазарна цена за базов товар за интервала 01.07.2019 година – 30.06.2020 година е избрана в размер на 89,00 лева./MWh, се споделя в отчета.

Цената на силата от централите

Експертите от КЕВР понижават, въпреки и несъществено, само че единствено на пръв взор цената за силата на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД - 53,90 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 806 812 хиляди лева и чиста електрическа сила – 14 969 746 MWh. Затова пък усилват разполагаемостта.

Сега одобрената цялостна цена за сила и в размер на 54,00 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 802 575 хиляди лева и чиста електрическа сила – 14 863 224 MWh.

Предложението на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД бе за одобряване цялостна цена за електрическа сила – 55,45 лева./MWh, без Данък добавена стойност, формирана при следните стойности на ценообразуващите детайли:

Цената на електрическата енергия, създавана от водноелектрическите централи (ВЕЦ) на Националната електрическа компания (НЕК) е изчислена в размер на 70,40 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 232 005 хиляди лева и чиста електрическа сила – 3 295 444 MWh. Поисканата от НЕК цена бе за 71,06 лева за MWh. Досегашната цена бе 70,05 лева за MWh (цените с без ДДС).

Най-висока е цената за електрическа сила на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД, излиза наяве още от отчета на КЕВР. Тя е изчислена в размер на 132,42 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 990 283 хиляди лева и чиста електрическа сила – 7 478 231 MWh.
За съпоставяне от 01.07.2018 година, одобрената еднокомпонентна цена за сила и в размер на 76,99 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при нужни годишни доходи – 619 234 хиляди лева и количество чиста електрическа сила – 8 043 340 MWh.
В ценовото си заявление тази година „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД предложи за одобряване следните цени:
- цена за сила – 103,73 лева./MWh, без ДДС;
- цена за разполагаемост – 40,96 лева./MW*h, без ДДС;
- цялостна цена за електрическа сила – 147,87 лева./MWh, без Данък добавена стойност.

Практически регулаторът не утвърждава настояването на централата за част от квотите за СО2, за обвързване към обществото, в това число и за сериозна инфраструктура. Централа за поредна година желае да извоюва компенсиране по индикаторът сериозна инфраструктура, а и желае доста повече за излъчвания, само че и тази година както излиза наяве работната група не се хваща в клопката.
Анализът на специалистите на КЕВР е безсърдечен. „ Некомпенсираните разноски за СО2 квоти за 2018 година в размер на 129 765 хиляди лева са поправени на 33 060 хиляди лева, съответстващи на каузи от създадената електрическа сила “ избрана със съответното решение на регулатора за разполагаемост на централата за контролиран пазар.

„ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД е показало и искане за компенсиране на разноски от наложени отговорности към обществото, свързани със отбрана на обект, представляващ сериозна инфраструктура и имащ значение за националната сигурност на страната. Общата стойност на желаната отплата е в размер на 499 270 хиляди лева и обгръща посочените регистрирани непрекъснати разноски за интервала от 2015 до 2018 година Регулаторът изрично не е склонен.

КЕВР дефинира по-висока цена и за за електрическа сила на „ Топлоелектрическа централа Бобов дол “ - изчислена и в размер на 101,99 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 190 730 хиляди лева и чиста електрическа сила – 1 870 000 MWh. Цената е малко по-ниска от поисканата от управлението на централата, само че пък е увеличена разполагаемостта.

КЕВР обаче отхвърля определянето на разполагаемост за Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, аргументирайки се от една страна с по-високите цени за сила и от друга – с нуждата от конкуренция на пазара при равни условия.

„ Комисията следва да обезпечи условия за развиване на конкурентни и добре функциониращи районни пазари в границите на Европейския съюз, попречване и недопускане на ограничение или нарушение конкуренцията на енергийния пазар, като по едно и също време с това обезпечи уравновесено изменение на цените за крайните клиенти. Както е посочено по-долу, в микса на НЕК ЕАД попадат цялото изкупувано по преференциални цени количество електрическа сила, създадена от възобновими източници и от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила от централи с обща конфигурирана електрическа мощ по-малка от 1 MW, електрическата сила по контракти за дълготрайно изкупуване на разполагаемост и електрическа сила, както и количеството, несъмнено по реда на член 4, алинея 2, т. 8 от ЗЕ. Предвид предстоящата пазарна цена на електрическата сила за интервала 01.07.2019 година – 30.06.2020 година в размер на 89,00 лева./MWh, е обосновано миксът на публичния снабдител да се добавя с електрическа сила по цени близки или по-ниски от тези на пазара. Обратното би означавало, че на производителите с контролирани цени, по-високи от пазарните, се обезпечава конкурентно преимущество, защото продавайки на публичния снабдител на по-високи цени ще имат опция да оферират на свободния пазар количества на по-ниски цени от тези на останалите пазарни участници, което е в несъгласие с правилата по член 23, т. 2 – т. 6 от ЗЕ. В тази връзка определянето на количества на Водноелектрическа централа, благосъстоятелност на НЕК ЕАД и разполагаемост на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД е с оглед доста по-ниските цени на тези производители, по отношение на препоръчаните такива от „ Топлоелектрическа централа Бобов дол “ ЕАД и „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД “, стимулират се специалистите от регулаторната комисия, като изясняват, че следва да се дефинира разполагаемост за АЕЦ „ Козлодуй “ и Водноелектрическа централа на НЕК.

По-голямо количество електрическа енергия за контролирания пазар

След като през февруари тази година стана ясно, че близо 15 хиляди клиента на свободния пазар са се върнали на контролирания, в този момент специалистите от КЕВР са завишили квотата, която би трябвало да бъде покрита от публичния снабдител в лицето на НЕК. Прогнозните количества електрическа сила за новия ценови интервал от 1 юли т.г. До 30 юни 2020 година са 12 979 765 MWh.
Установено нужното количество електрическа сила за покриване потребностите от сила в страната е в размер на 33 523 428 MWh, от които 12 979 765 MWh за крайни клиенти на контролиран пазар. Година по-рано избраните количества бяха в размер от 12 431 685 MWh.

Експертите от регулатора оферират обаче много по-ниска цена за електрическата компания. Цената, по която НЕК ЕАД, в качеството на публичен снабдител, продава електрическа сила на крайните доставчици, е 89,60 лева./MWh, без Данък добавена стойност, в това число 3,30 лева./MWh съставния елемент за активността „ социална доставка на електрическа сила “, при нужни годишни доходи – 1 162 987 хиляди лева и сила – 12 979 765 MWh, пресмятат специалистите.

Сегашната цена прилаганaтa от НЕК за социална доставка на електрическа сила, одобрена от КЕВР през предходната година, е в размер на 71,71 лева./MWh, без Данък добавена стойност, в това число 2,91 лева./MWh съставния елемент за активността „ социална доставка на електрическа сила “, при нужни годишни доходи – 891 476 хиляди лева и сила – 12 431 685 MWh

В ценовото си заявление НЕК е пресметнало междинна покупна цена на публичния снабдител в размер на 151,52 лева./MWh, при одобрена такава от 128,38 лева./MWh за предходния регулаторен интервал.

ФСЕС и обвързване към обществото

Цената за обвързване към обществото спада от 36,01 лева за MWh на 20,49 лева за MWh, главно поради компенсиране посредством насъбраните запаси във Фонд Сигурност на електроенергийната система. Както излиза наяве от отчета, приходите на фонда са оценени на 1 203 068 хиляди лева, като включват приходите, получени от търговете на квоти за излъчвания на парникови газове, планувани в Закона за запазване на околната среда, постъпленията от продажбата на сила от възобновими източници, постъпили от контракти за статистическо прекачване по ЗЕВИ и приходите според член 36е от ЗЕ.

Пълният размер на приходите от продажба на квоти излъчвания е оценен на 882 094 хиляди лева, като са взети поради прогнозните чисти количества квоти за излъчвания на парникови газове, които Р България ще осъществя на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) и трендът на покачване на цените на квотите.

„ Въз основа на прогнозата за идващия ценови интервал за вътрешното ползване на електрическа сила и електрическата сила за експорт, обвързана с производството на електрическа сила, приходите във фонда по член 36е от ЗЕ са оценени на 319 472 хиляди лева, които са умножени с коефициент 0,99 според условието на член 36д, алинея 3 от ЗЕ.
Предвид динамичността и волатилността на цените на квотите за излъчвания на парникови газове през втората половина на 2018 година и началото на 2019 година (през 2018 година междинната цена, по която фондът получава доходи, е в размер на 15,80 €/тон, а през първото тримесечие на 2019 година – 21,12 €/тон) във ФСЕС е насъбран остатък от средства, който се прави оценка на към 369 000 хиляди лева Излишъкът се дължи и на по-високите вноски по член 36е от ЗЕ, които публичният снабдител следва да внесе, поради регистрираните по-високи междинни цени според подписаните съдебна икономическа експертиза с Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Марица Изток 1 “ и Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “, се споделя в отчета.

Анализът на специалистите, сочи, че „ приходите на ФСЕС, които могат да се употребяват за понижаване на цената за отговорности към обществото, са в размер на 1 099 376 хиляди лева (869 520 хиляди лева от търговете на квоти за излъчвания на парникови газове, които следва да се употребяват за понижаване на съставените елементи на цената за ВЕИ и ВЕКП и 229 856 хиляди лева от приходите по член 36е от ЗЕ, които следва да се употребяват за понижаване на съставените елементи на цената за Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Марица Изток 1 “ и Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “).

На тази база специалистите от работната група оферират „ да бъде одобрена цена за отговорности към обществото, приходите от която се събират от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, в размер на 20,49 лева./MWh, без Данък добавена стойност, в това число съставния елемент, отразяваща разноските за електрическа сила, създавана от възобновими източници, в размер на 3,60 лева./MWh и съставния елемент, отразяваща разноските за електрическа сила, създавана от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, в размер на 1,47 лева./MWh. Цената за отговорности към обществото се заплаща от присъединените към електроенергийната система крайни клиенти на свободния пазар на електрическа сила, клиентите на доставчика от последна инстанция, крайните доставчици, електропреносното и електроразпределителните сдружения за закупената електрическа сила за покриване на софтуерни разход “.

ЕСО

Експертите от КЕВР понижават значително желаните цени от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). Предложението на специалистите от регулатора е:

1. Цена за достъп до електропреносната мрежа за крайни клиенти в размер на 0,39 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при нужни годишни доходи 12 967 хиляди лева и количества електрическа сила за реализация на територията на страната 33 523 428 MWh.

2. Цена за достъп до електропреносната мрежа за производители, като се изключи производители на електрическа сила от възобновими източници с динамично изменяща се генерация – от слънчева и вятърна сила, присъединени към електропреносната и електроразпределителните мрежи, в размер на 2,10 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при нужни годишни доходи 81 284 хиляди лева и количества електрическа сила 38 633 893 MWh.

3. Цена за транспорт на електрическа сила през електропреносната мрежа в размер на 9,86 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при нужни годишни доходи 330 561 хиляди лева и количества електрическа сила за реализация на територията на страната 33 523 428 MWh.

4. Цената за достъп до електропреносната мрежа за производители на електрическа сила от възобновими източници с динамично изменяща се генерация – от слънчева и вятърна сила, присъединени към електропреносната и електроразпределителните мрежи, за цялото произведеноколичество електрическа сила, в размер на 5,12 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при нужни годишни доходи 14 958 хиляди лева и количества създадена електрическа сила от слънчева и вятърна сила в размер на 2 919 535 MWh.
5.

ЕРП-та

Вече от дълго време е известно, че без значение какво повишаване ще изискат частните електроразпределителни и електроснабдителни сдружения, регулаторът ще им дефинира цени много по упованията. Това се установи и през този регулаторен интервал. Съответно среднопретегленото изменение на цените на електрическата енергия за крайните клиенти ще е от порядъка на 3,48 %.
Така изменението на общите цени на електрическата сила за битовите клиенти от първи юли тази година е както следва – за клиентите на ЧЕЗ Електро България – плюс 3,46 %, за ЕВН България Електроснабдяване – 3,59 %, за ЕНЕРГО-ПРО Продажби – 3-58 %.

Докладът на КЕВР ще бъде подложен на публично разискване на 4 юни тази година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР