По неофициална информация, в навечерието на днешните разговори Еврокомисията и

...
По неофициална информация, в навечерието на днешните разговори Еврокомисията и
Коментари Харесай

Ирландският премиер изрази изненада и разочарование, че Лондон се е отклонил от договореностите

По неофициална информация, в навечерието на днешните диалози Еврокомисията и Обединеното кралство бяха постигнали договореност по две от трите условия на Брюксел - правата на европейските жители на Острова и сумите, които Лондон ще заплати за Брекзита. Ирландският министър председател Лео Вардакар изрази изненада и отчаяние, че Англия се е отклонила от договореностите, уреждащи свободата на придвижване сред Република Ирландия и Северна Ирландия. 
На конференция в Дъблин, Вардакар съобщи, че е реализиран значителен прогрес в последните интензивни договаряния, включващи гарантирането на мирното съглашение от Разпети петък. Той обаче добави, че най-трудният въпрос е желанието на Ирландия да получи стоманени гаранции и писменно увещание, че няма да има твърда граница със Северна Ирландия.

Като причина да не бъде реализирана договорка през днешния ден се акцентира позицията на северноирландските юнионисти, които виждат в запазването на настоящето статукво по границата заплаха за спиране на здравите връзки с Лондон. Мнозинстното на Тереза Мей в английския парламент зависи от гласовете на 10-те юнионистки депутати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР