По навик чилийката Сара Плаза се усмихва. Когато разказва тази

...
По навик чилийката Сара Плаза се усмихва. Когато разказва тази
Коментари Харесай

Каква е цената на добива на най-важния метал за електромобилите?

По табиет чилийката Сара Плаза се усмихва. Когато споделя тази история обаче тя не може да сдържи сълзите си. Те просто потичат като спомен за времена, които може би в никакъв случай повече няма да се върнат. Красиви времена, цялостни с живот.

" Имаше красиви лагуни там долу, имаше стотици фламинги. Когато разпереха крилата си, можеше да видите техните прелестни розови и черни пера. Сега към този момент всичко е изсъхнало, а красивите птици от дълго време ги няма ", споделя тя пред авторката Грейс Ливингстън от BBC.
 Снимка 317050
Източник:

Пейне е малко прашно село, намиращо се в северните елементи на Чили. Селото стърчи на рид край Salar de Atacama (Салар де Атакама) - най-голямата солна пустинна низина в Чили (и третата такава в света), разпростряла се на повече от 3 000 квадратни метра. Това е най-сухата пустиня на цялата планета.

Там живее и Сара, която споделя по какъв начин жителите са пасели животните си на ръба на Атакама, под гигантските върхове на Андите и до необятната пустиня. По думите ѝ преди мястото е било извънредно зелено - като оазис. Сега е просто твърда и напукана земя, а локалните поданици към този момент не могат да гледат и лами поради пустошта.

Според Сара повода е една и доста лесна за схващане - добивът на литий в Атакама. Добивът на мекия метал употребява цялата прясна вода във водоносните хоризонти в района. Водата се задържала в пореста и камениста почва по земята, само че в този момент към този момент я нямало.
 Чили искаше да забогатее от
Чили искаше да забогатее от " бялото " си злато, само че в този момент тази цел наподобява все по-далечна

Няколко компании се отхвърлят да вършат фабрики за акумулатори в страната

Литият е мек, сребристо-бял метал. Той се употребява за изработката на акумулатори за смарт телефони, преносими компютри, електрически коли. През последните години, когато световната продукция се усилва повече от три пъти, разумно нараства и потребността от скъпия метал.

По данни на американската геоложка работа през днешния ден годишно се добиват 85 000 тона от материала. А Чили е вторият максимален производител в света на литий след Австралия. Миналогодишната продукция в южноамериканската страна е била 16 000 тона, всички от Атакама.

Към момента в Атакама има единствено две компании, които добиват литий - американската компания Albemarle и чилийската SQM.

Оказва се, че под огромната низина има голям натурален под земята контейнер със солена вода, който съдържа огромно количество литиеви соли. За да извлекат метала, миньорите изпомпват течността на повърхността и я оставят да се изпари под слънцето, като по този метод в резервоарите остава литиев карбонат. След това тези количества сол се преработват до приемането на метала.

И макар че локалните не престават да се притесняват от вредата върху екосистемата от добиването на солената вода, в това число изказванията, че солените лагуни на фламингите изсъхват, нещо друго тревожи Сара повече. Според локалните минните компании имат достъп и прекалено употребяват и дребното ресурси от прясна вода.
 Снимка 441570
Източник:

Индустрията се нуждае от прясна вода за почистването на машините и тръбите, както и за производството на помощния артикул от солената вода - поташ (калиев карбонат) - който се употребява като тор, само че има и много други приложения.

Гледайки жълтеникавите туфи, където преди този момент е имало трева за пасищата, Сара показва дребна помпена станция, която извлича подземна сладка вода и я води към литиевите мини.
 Литият не може да спре да поевтинява
Най-важният метал за електрическите автомобили не може да спре да поевтинява

Въпреки упованията на анализаторите за растежи

На към 40 километра на север Хорхе Крус отглежда царевица и люцерна на дребен имот земя в село Камар - друга дребна локална общественост наоколо до солената низина.

И неговата история е сходна. Той е безапелационен, че в случай че промишлеността в региона продължи да употребява прясната вода със сегашните темпове, цялото село скоро ще загине.

" Птиците си отидоха, не можем повече да отглеждаме никакви животни. Става все по-трудно и по-трудно да гледаме аграрни култури. Ако това продължава, скоро би трябвало да емигрираме ", споделя той.
 Трите най-големи производителя на литий изгубиха близо $1 милиард за ден
Трите най-големи производителя на литий изгубиха близо $1 милиард за ден

Заради по-слаби упования за търсенето на електрически автомобили в Китай и Южна Корея

На друго мнение обаче е Диего Еднандес - президент на чилийското национално минно сдружение Sonami. Според него количеството вода, което се употребява от сектора в региона е минимално и нищожно. Все отново се съгласява, че равнищата на най-важния запас би трябвало да бъдат следени, най-добре от управляващите на страната.

" Правителството няма хидро модел на целия водоносен небосвод. А решенията би трябвало да могат да се вземат осведомено, на база механически данни. Тук обаче имаме повече закони, в сравнение с пари, с цел да се случи това ", споделя той.

Всъщност и двете добивни компании - Albemarle и SQM - правят личен мониторинг на подземните води.

" Имаме най-модерните принадлежности в сектора за наблюдаване на здравето на Salar de Atacama ", безапелационен е Ерик Норис, президент на американската компания.

Той изяснява, че всички измервания на Albemarle са разполагаем на управляващите и на локалните общности. Междувременно инженерите на компанията работели върху нови технологии за произвеждане на по-големи количества литий, употребявайки по-малко вода, тъй като осъзнавали нуждата от стабилно ръководство на района.

" Ние сме вложили доста в отбраната на тази екосистема ", споделя още той.

И двете компании имат квоти за количеството вода, което могат да извличат всяка година. И двете компании обаче си играят на куче и котка - упрекват се взаимно, че другата нарушавала квотата си.

Albemarle имат позволение да изпомпват 442 литра в секунда солен разтвор и 23,5 литра в секунда прясна вода.

Алехандро Бючър, който е вицепрезидент по околната среда на SQM, също твърди, че компания му се е ангажира да реализира своите интервенции по резистентен метод. Той обаче споделя и нещо по-любопитно - екосистемите на Атакама били извънредно динамични, което ги предписание доста разнообразни от година за година. Поради това наблюдаващите не трябвало да поясняват измененията, които виждат в този момент, като непрекъснати промени в локалната среда.

" Нашият дълготраен мониторинг на околната среда, който се прави оценка постоянно от органите, демонстрира, че екосистемите са непокътнати, в това число региони на растителност, лагуни и популации на фламинги ", споделя той.
 Снимка 441569
Източник:

Някои държавни органи в страната обаче показват извънредно безпокойствие от протичащото се, в това число помагащата на предприемачеството Държавна организация за развиване Corfo.

Миналата година организацията откри, че множеството прясна вода и солени разтвори, които се изкарват от минните компании напущат системата посредством изпомпване, след което се изпаряват. Не всички от тези изпарения обаче се връщат в земята под формата на дъжд или снеговалеж.

Местните групи биха желали по-общ метод за ръководството на водата на Атакама. Те упорстват държавното управление да обезпечи на околните общности задоволително прясна вода за развъждането на добитък, годишна продукция и лична консумация.

" Понастоящем равнището на рандеман на вода предизвиква действителна щета на екосистемата и околните общности ", безапелационен е Гонсало Пиментел от фондацията " Пустинята Атакама " - организация с нестопанска цел, която седи зад жителите на локалните села.

Добивът на литий обаче наподобява непробиваем. Няколко интернационалните компании беседват с държавното управление на Чили за приемането на лиценз за присъединение към Albemarle и SQM при извличането на повече от скъпия детайл.

Проправителственият конгресмен Гилермо Рамирес е на мнение, че страната, бидейки миньорска, от дълго време е трябвало да балансира потребностите на жителите от вода с потребностите на промишлеността. И въпреки всичко дейностите няма.

Според него държавното управление на страната постоянно ще работи, с цел да подсигурява, че общините ще имат достъп до питейна вода. По думите му ключът към положителното контролиране минава през положителния надзор на минната промишленост. Въпреки това той е на мнение и че капацитетът на метала е прекомерно скъп, с цел да се пренебрегва, както за страната, по този начин и за международната промишленост.

Помните ли обаче по какъв начин стартира актуалната обява? С описа на Сара Плаза - фермерката. Тази с ламите и сълзите.

Тя: " Ще си останем тук. Без вода. Без животни. Без земеделие. С едно огромно нищо. "
 Новите мини и по-слабият растеж на продажбите на електрически автомобили сринаха лития с 30%
Цената на най-важния метал за производството на електрически автомобили се срина с 30%

Производителите чакат търсенето да нарасне през идващото десетилетие, само че през днешния ден то липсва
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР