По настояване на парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България правителството

...
По настояване на парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България правителството
Коментари Харесай

ПП-ДБ оттегли амнистията за незаконните строежи, за ГЕРБ това не било тема

По гледище на парламентарната група на " Продължаваме промяната-Демократична България " държавното управление изтегли противоречивия си план за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който се предвиждаше легализиране на нелегално построени обратно в годините обекти от обществената инфраструктура, като автомагистрали, пътища, тунели, мостове и прочие

Макар самодейността да не е нова и да бе подета за последно от служебния министър на районното развиване Иван Шишков, в края на предходната година постоянният кабинет я претвори в  по силата на управническото съглашение.

Така през днешния ден измененията в Закон за устройство на територията трябваше да влязат в дневния ред ред в зала, само че както стана ясно - бяха оттеглени в последния миг.

Най-общо законопроектът предвиждаше обекти " почнали или построени, реконструирани, ремонтирани без изискващите се строителни бумаги - утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж, но са били възможни по разпоредбите и нормативите, работили по време на осъществяването им, или според настоящия Закон за устройство на територията, да не подлежат на унищожаване и възбрана за прилагане ".

С други думи - да бъдат узаконени, макар всички пороци по построяването им. Но въпреки всичко - след като бъде удостоверено, че са безвредни и годни за употреба.

" Горепосочените градежи, като се изключи че са обществена благосъстоятелност на страната или на общините, по естеството си са с предопределение за трайно облекчаване на публични потребности, като огромна част от тях съставляват национални обекти и/или обекти с национално значение, както и обекти с първостепенно общинско значение " - бяха претекстовете към плана.

Последваха обаче редица сериозни мнения от сектора, в резюме: че по този начин написаните текстове опонират на Конституцията (за държавния обект има прошка, за частния не), че отваря кутията на Пандора и за бъдещо нелегално строителство, че едно такова амнистиране не би трябвало да е вкупом, а изключително и даже с решение на Народното събрание обект по обект.
Къде е антикорупционната комисия?
Така през днешния ден от ПП-ДБ оповестиха първо с пресрелийз, а след това и персонално, че Министерският съвет е отдръпнал плана за промени в Закон за устройство на територията след решение на ПГ на ПП-ДБ. От групата обвързаха амнистията за противозаконната инфраструктура и с новата Комисия за противопоставяне на корупцията (след разделянето на остарялата КПКОНПИ, б.р.), която към момента обаче не е проработила - няма дори правила за избора на " комисари ", камо ли да има управление. На нея от обединяването разчитали да каже дали при построяването на тези обекти е имало и корупционнен елемент.

" Не можем да допуснем да се продължи с приемането на Закон за устройство на територията преди и без да се пристъпи към приемане и на разпоредбите за КПК. Ето за какво законът за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията бе отдръпнат през днешния ден от Министерски съвет ", показаха ПП-ДБ.

Ето какво считат от обединението - в пет точки:
Последните години са строени разнообразни обекти без строителна документи и без доказателства за техническа сигурност, като да вземем за пример: автомагистрали, виадукти на " Тракия " и " Хемус ", тунели, язовирни стени и други обекти с национално значение;Тези обекти се употребяват години наред от жителите, без да се знае дали са безвредни и кой носи отговорност за тях;Част от управническата стратегия планува да създадем развой, в който тези обекти да бъдат изпитани, и тези от тях, които са годни и безвредни, да бъдат въведени в експлоатация; а за тези, които не са годни, да се вземат ограничения и да се понесе отговорност;За тази цел са ни нужна два вида ограничения: административни процедури за изпитване и вероятно следващо въвеждане в употреба, или институции, които да търсят отговорностПрез октомври 2023 година беше признат Законът за антикорупционната комисия и по тази причина през декември, откакто завърши работата по текстовете, беше входиран и ЗИД на Закон за устройство на територията. Правилата за КПК трябваше да са подготвени през декември 2023 година, само че те към сегашния миг към момента не са импортирани.
Последното е любопитно, тъй като и до през днешния ден никой не споделя в прав текст за какво се бави сформирането на антикорупционната комисия. Наскоро министър председателят Николай Денков уточни ГЕРБ като виновниик и добави, че от Европейската комисия към този момент питат за какво. По информация на Клуб Z в (не)коалицията не могат да се схванат за разпределението на управлението на КПК, което преди този момент реши да е от трима души и да се избира със 160 гласа (което породи мненията, че и Движение за права и свободи ще има представител).
ГЕРБ: Тази тематика не е наша тематика
Макар огромните инфраструктурни планове и строителството въобще да бяха горделивост номер едно за трите ръководства на Бойко Борисов с това колко доста е направено и противозаконните обекти всеобщо да касаят това 12-годишно ръководство, през днешния ден някогашният районен министър на Борисов (понижен до зам.-министър след нещастието " Своге " ) - в този момент ръководител на отрасловата парламентарна комисия - Николай Нанков, съобщи:

" Тази тематика не е наша тематика. Тази тематика е на Министерския съвет и на сътрудниците от ПП-ДБ. "

Касаело ГЕРБ дотолкоз доколкото приемането на плана е записано  " като първа точка " в управническото съглашение в частта, касаеща районното развиване.

Нанков сложи под въпрос и законосъобразно ли е самото отдръпване на закона, защото е подадено в деловодството на Народно събрание в 9:30 ч. без да е имало взето решение на Министерски съвет преди този момент (кабинетът заседава по традиция всяка сряда, в това число през днешния ден, б.р.).

" Но отново споделям, това не е наша тематика " - твърди някогашният строителен министър.

И сподели, че в този момент ще направи " политически коментар ": " Може би това е продължение на онази тематика с Външно министерство ". Било пазарлък.

По информация на Клуб Z решението на Министерския съвет е било взето " на автограф " - преди внасянето на настояването за отдръпването на плана. Тоест - решение има в период.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР