По нашите географски ширини хората обикновено влагат спестяванията си в

...
По нашите географски ширини хората обикновено влагат спестяванията си в
Коментари Харесай

Бум на имотни сделки по селата

По нашите географски ширини хората нормално влагат спестяванията си в покупка на парцел, тъй като я намират за най-устойчивата инвестиция в дълготраен проект. Въпреки мрачните прогнози за криза, растяща инфлация и дълго чакано пръсване на имотния балон, пазарът на парцели остана мощен.

Имоти, намиращи се в села, на разстояние към 20-30 км от непосредствен регионален или общински център, се трансфораха в мощно търсени и с най-сериозен растеж в цените по данни на Асоциацията на българските села. Селата към София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Велико Търново и са най-предпочитани за заселване за непрекъснато живеене и месторабота. Търсят се най-вече къщи-ново строителство, както и такива, които допускат нанасяне след относително дребен ремонт, макар че доминират предложения за къщи, които са за повсеместен ремонт или срутване.

Имотите към София се оказаха мечтана капиталова цел, без значение дали става въпрос за купувачи, които търсят място за собствен непрекъснат дом, носещ им уединението надалеч от градския звук и замърсен въздух, или за тези, които купуват ваканционен дом за уикенди с другари. Сред клиентите ми има и такива, които купуват единствено и само с капиталова цел, търсещи вид за сигурен приход и уверени, че при увеличаващото се търсене тази инвестиция подсигурява облага след време. Част от вложителите в имотния отрасъл насочиха вниманието си към тези региони и следвайки желанията на клиентите, стартираха планове, даващи всички улеснения на градски парцел, само че в извънградска среда, която от своя страна обезпечава пространство, успокоение, комфорт и сигурност.

 Весела Василева, сътрудник недвижими парцели

Наблюдавайки динамичността на пазара към този момент предлагането на парцели към София – имоти или имоти с издигната към този момент къща, е нищожно по отношение на търсенето- изключително на най-атрактивните местоположения. Това са тези с бърза връзка до Околовръстен път или основни пътни артерии, които да обезпечат бърз достъп до столицата, както и тези, които по едно и също време с това биха обезпечили достъп до детски градини, учебни заведения, магазини. Пример за това са Банкя, Божурище, Владая, Лозен, Герман, Панчарево, Бистрица и други Поради неналичието на подготвени къщи, доста от купувачите взеха решение да търсят и подхващат покупка на имот за строителство. Но този вид договорка крие доста подводни камъни.

Купувачите нормално влизат в имотните портали и харесват имот. Звънят на брокера или продавача, вършат оглед и вземат решение, че щом има улица, къщи наоколо – всичко е наред. Уговарят капаро и/или цена и по-късно стартират тъгите. Понякога се оказва, че пътят до позволение за градеж е изискващ години наред процедури, а от време на време – че на въпросния парцел може просто да поставите палатка.

За да бъде по-лесен и по-приятен изборът Ви на имот, наред с това, че би трябвало да сте наясно най-малко с приблизителни индикатори на къщата на фантазиите Ви (площ, височина и т.н), средствата, които сте подготвени да отделите, бих Ви посъветвала да си намерите способен брокер, с цел да отсее точните парцели, които дават отговор на търсенето Ви, както и правист, който да прегледа документите за парцела. За следващи стъпки ще е необходим проектант и инженер-конструктор. Обикновено способния и защитаващ интереса на клиента си брокер, може да Ви предложи такива експерти.

създател: Весела Василева
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР