„По мое време разговор за забавяне не е воден. До

...
„По мое време разговор за забавяне не е воден. До
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: При мен нямаше забавяне по сделката за F-16

„ По мое време диалог за закъснение не е воден. До 12 май, когато аз съм бил министър на защитата, нито един представител на компанията производител, нито на Съединени американски щати, ни е споделил, че ще има закъснение.

Това разяснява пред бТВ някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов във връзка предизвестието на президента Румен Радев за риск от загуба на въздушния ни суверенитет, поради забавянето на доставката на новите изтребители F-16.

„ Ако президентът има информация за закъснение, евентуално е от министъра на защитата, който имаше среща със секретаря на департамента на Съединени американски щати. Да кажат какво са говорили с американците “, прикани Каракачанов

Той акцентира, че не е имал нито публична, нито не публична информация за закъснение на доставката на изтребителите.

„ Във всеки контракт има форсмажорни условия “, разяснява още Каракачанов.

По думите му обаче, даже на следващия ден сутринта да дойдат новите самолети F-16 блок 70, идващите две години няма да могат да извършват задачата „ ер полисинг “.

„ Пилотите, които се образоват сега, ще им би трябвало най-малко година и половина, с цел да се качат на тези изтребители, тъй като упражняват на базови модели. До тогава, както и сега, нашето въздушно пространство се охранява от нашите изтребители МиГ-29 “, съобщи той и акцентира, че няма заплаха от загуба на въздушния ни суверенитет.

„ По мое време бяха ремонтирани осем изтребителя, в случай че се отделят едни пари за поддръжката им, ще се употребяват до 2028 година и няма да загубим въздушен суверенитет “, сподели още някогашният министър на защитата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР