По-малко заразен, но по-смъртоносен за организма ли е Ковид-19? Мутира

...
По-малко заразен, но по-смъртоносен за организма ли е Ковид-19? Мутира
Коментари Харесай

Доц. Николаева: Имунната система на мъжете реагира по-бурно на Ковид-19

По-малко инфектиран, само че по-смъртоносен за организма ли е Ковид-19? Мутира ли вирусът? Темата разяснява доцент Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отдел "Вирусология " към НЦЗПБ.

"В неделя бяха 0 новозаразените, може би има закъснение в представянето на данните заради почивния ден. Смъртните случаи ги виждам като плато. Всички оценки и трендове са положителни, когато се отнася за по-дълъг интервал от време.

Спрели сме се на двуседмична оценка. Наистина се вижда наклонност към лек спад на заразеността. Мен ме тормози огромният брой хора - 700 души в болнични заведения и 60-те души, които са в интензивни грижи ", съобщи вирусологът в ефира на "България заран ".

Според доцент Николаева - Гломб не може да се приказва за талази при протичането на заболяването, а за флуктуации. "За да има вълна, би трябвало да има и намаляване. Първа, втора вълна - няма такива неща.

Това са по-скоро флуктуации в развиването на заболяването. Заразените са по-малко. Когато изследваме повече, процентът на инфектираните ще понижава. Хубаво е да се тестват повече хора, с цел да се хване действителната картина. Ако се тестват единствено болните и техните контакти, това не е задоволително ", разяснява специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът посочи, че повече от 80% от инфектираните боледуват леко. Според нея неприятното е, че 20% боледуват тежко и още по-малък брой отиват на интензивни грижи.

"Откриха се трендове, че младежите боледуват релативно леко. Мъжете боледуват с една концепция по-често. Една вирусна болест има 2 съставни елементи - едното е това, което прави самия вирус - унищожава кафези.

Другият е имунната система на индивида. При мъжете тя реагира по-бурно поради генетична предразположеност. Организмът също може да реагира бурно на външния дразнител ", изясни вирусологът.Доц. Николаева - Гломб акцентира, че сигурността на PCR тестванията е извънредно висока.

"PCR пробата е един от най-достоверните. При него сигурността е повече от 90%. Техническото му осъществяване е извънредно надеждно. Начинът на взимане на тестът е слабото място при този тест.

Начинът на предпазване също е от основно значение за триумфа на теста. PCR не дава информация дали вирусът е жизнерадостен или не. Той засича единствено генетичната информация на вируса. Отрицателният тест сигурно значи, че съответният човек не е инфектиран и може да бъде пуснат в обществото ", безапелационна бе тя.

Вирусологът означи, че за момента няма данни за наново заразяване с Ковид-19 в България. По думите ѝ, когато се развие заболяването Ковид-19, е ненужно да се одобряват витамини.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР