По-малко посетители в дискотеките и нощните заведения въвеждат властите като

...
По-малко посетители в дискотеките и нощните заведения въвеждат властите като
Коментари Харесай

Какви нови мерки влизат в сила от днес във връзка с епидемията

По-малко гости в нощните заведения и нощните заведения вкарват управляващите като мярка за ограничение разпространяването на ковид у нас. Заповедта на министъра на опазването на здравето влиза в действие от 00 ч на 23 октомври.

Посещенията в нощни заведения, пиано питейни заведения, клубове и други нощни заведения ще се позволяват при претовареност на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от чистата комерсиална повърхност на обекта. Промяната беше съгласувана след срещата на Асоциацията на заведенията със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

" Така ще реализираме разстояние от посетителите, с цел да прекъснем емидемиологичната верига ", изясни министърът.

Няма да се затварят заведения , тъй като към този момент привикваме да живеем с ковид. Ако през март се е наложило затварянето на цялата страна, в този момент просто е належащо да се съблюдават ограниченията, тъй като затварянето на страната води до огромни стопански и психически последици за хората, стана ясно след срещата.

Ако се постанова идната седмица ще бъдат препоръчани и други ограничения.

Вече е в действие и заповед на министъра, съгласно която срокът за карантиниране на контактни лица със инфектирани с ковид става от 14, 10 дни . Условието е контактното лице да няма клинични признаци.

Във времето на изолираност карантинираният не би трябвало да излиза от вкъщи си по никаква причина и да не поддържа връзка с външни хора. Препоръчва се в дома си да бъде обособен оптимално от околните си – да стои в независима стая, а при овакантяване на помещението да носи маска, да се храни настрана от останалите, да употребява обособени принадлежности, съдове и кърпи. Необходима е и честа стерилизация на повърхностите.

Освен инфектирани или заболели, на изолираност подлежат и избраните като близки контактни.

В България носенето на маски и навън, към този момент е наложително, само че при избрани условия.

При скупчване на хора и неспособност за съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м. жителите би трябвало да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в това число забрадка, шал, шлем и др.).

Изключения са:
децата до 6-годишна възраст клиентите в местата за хранене и в питейните заведения спортуващите навън и закрито участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други сходни по време на изявленията си водещите и гостите в телевизионни излъчвания
Обществени са местата, които са налични за жителите и/или са предопределени за публично прилагане.

Тенденциите в разпространяването на вируса към този момент са отрицателни.Почти 300 медици са се заразили с вируса единствено за последните 7 дни. Стотици са карантинирани. Същевременно, растежът на разпространяване на болестта у нас е над междинният за Европа, демонстрират данните на Европейския център за надзор върху болесттите.

Всички прогнози сочат, че сме надалеч от момента, в който борят на инфектираните ще стартира да понижава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР