По-малко от три седмици преди изборите общините все още нямат

...
По-малко от три седмици преди изборите общините все още нямат
Коментари Харесай

Росица Матева: ЦИК все още не знае какви ще са устройствата за видеонаблюдението на вота

По-малко от три седмици преди изборите общините към момента нямат изясненост какви паравани би трябвало да се обезпечат в секциите за гласоподаване, тъй като на изборите на 2 април не би трябвало да има кабинки.

 

Красимир Иванов, шеф Дирекция „ АПИО “ - Община Монтана, сподели, че на никое място не е написано какви да бъдат параваните, а в Изборния кодекс думата „ кабина “ е сменена с „ заслон “, без спомагателни разяснения. Той уточни, че са отправяли въпроси, само че нямат отговори, а са притиснати от времето.
 
Говорителят на ЦИК Росица Матева сподели в студиото на " Твоят ден " по " Нова нюз ", че в Комисията идват писма с въпроси за размерите и типа на параваните. От ЦИК изпращат тези запитвания към Министерски съвет, а отговорът на администрацията там е, че не е належащо решението за параваните да е централизирано.

 

Говорителят на ЦИК разяснява и видеонаблюдението на вота. „ ЦИК има желанието да разпише в детайли дейностите, които би трябвало да прави ръководителят на Избирателната комисия след привършване на изборния ден, преди старта на преброяването, с включване на устройството, разполагане на масата, на която ще се брои. Но ЦИК би трябвало да получи информация какви ще бъдат тези устройства, а и даже да ги забележим “, сподели Матева. И допусна, че ще бъдат употребявани телефони.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР