По-малко от месец преди парламентарните избори в Германия данни за

...
По-малко от месец преди парламентарните избори в Германия данни за
Коментари Харесай

Данни за безработицата донесоха още добри новини за Меркел

По-малко от месец преди парламентарните избори в Германия данни за пазара на труда през август донесоха още положителни вести за канцлера Ангела Мекрел, която съвсем несъмнено ще получи четвърти мандат на 24 септември.

Според организацията по заетостта, представена от ДПА, безработицата е останала на историческо дъно от 5.7% и по този начин се резервира наклонността за намаляването ѝ през последните 10 месеца.

През юли свиването на броя на безработните бе с към 8000 души, а през август работата са си намерили още 5000. Така без работа са останали 2 532 000 души. В страна с над 80 млн души население предишния месец са работели рекордните от обединяването на Германия насам 44.2 млн. души.
" Трудовият пазар продължава да се развива позитивно ", разяснява Детлеф Шееле, началник на федералната организация за заетостта.

Темата за сигурността на работните места е измежду главните в акцията на Меркел. Тя напомня също, че за 12 години нейно ръководство консерваторите са изпълнили обещанието си да понижат безработицата на половина. Сега нейният Християн-демократически съюз (ХДС) и баварският сътрудник Християн-социален съюз (ХСС) дават обещание цялостна претовареност до 2025г.

В същото време се усилват свободните места - 765 280 през август. Според Клаус Вистесен, старши икономист по въпросите на еврозоната в анализаторската група Pantheon Macroeconomics, това показва опасности за стопанската система - все по-трудно намиране на чиновници и напън за повишение на заплатите.

Друга неприятна за ръководещите вест е потвърждаването, че близо 30 години след обединяването на двете Германии на територията на някогашната комунистическа Германска демократична република безработицата е 7.4% - съвсем с 50% по-висока, в сравнение с 5.3% в някогашната Западна Германия.

Това прави Източна Германия сложен терен за обичайните партии като тази на Меркел, хората не престават да обмислят да се насочат към западните провинции и политически са отчетливо по-малко дейни.

Като цяло, обаче, високата претовареност способства за растеж на потребителските разноски, трансформирали се в главен мотор на икономическия напредък.

Прогнози на GfK демонстрираха преди броени дни упования, че през септември потребителското доверие ще доближи най-високото си равнище от към 16 години насам.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изборите в Германия (87)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР