По-малко от месец остава до началото на зимните олимпийски игри

...
По-малко от месец остава до началото на зимните олимпийски игри
Коментари Харесай

Бързоразпространяващият се Омикрон ще изправи Пекин 2022 пред тест

По-малко от месец остава до началото на зимните олимпийски игри в (4 - 17 февруари), а домакините от Китай не престават подготовката си за Техните прецизни проекти за ограничение на COVID-19 болестта посредством слагане на всички участници в затворена среда обаче ще бъдат сложени под тестване от появяването на мощно заразния вид Омикрон.

До този миг страната е съобщила единствено за няколко случая от новия вид и значително е съумяла да овладее COVID-19, който се появи за пръв път точно в китайския град Ухан преди две години.

В този интервал Китай се оправи с помощта на политиката на нулева приемливост, която включва строго следене на контактните лица, цялостно блокиране, както и ограничавания за пътешестване, които фрапантно понижиха интернационалните пасажери.

Сега обаче цялата тактика ще бъде подложена на тестване, защото идват 2000 спортисти от целия свят, както и към 25 хиляди души, които са от щабовете, делегациите или ще отразяват игрите. Организаторите още не са споделили какъв брой от тези хора ще бъдат в така наречен балон и ще са част от затворената среда.

На конференция преди дни китайските управляващи увериха, че ограниченията им са ефикасни и могат да подсигуряват провеждането на олимпийските и параолимпийските игри по график. " Ограниченията ще бъдат доста по-строги от тези, които бяха в действие в Токио на летните игри ", прибавиха те.

В основата на проекта е неналичието на контакт сред локалното население, работещите на игрите, както и спортистите, идващи от чужбина. За тях е обезпечен и специфичен превоз, който да ги води напряко в балона.

Игрите в Токио се организираха в разгара на вълната от Делта разновидността, като в японската столица имаше по-свободен достъп. Въпреки това всичко мина по проект. Сега обаче интернационалните специалисти са обезпокоени поради по-бързото разпространяване на Омикрон, което към този момент се отразява и на спортния календар.

Вълната от Омикрон отсрочи 90 мача от Националната хокейна лига (НХЛ) на Съединени американски щати и Канада. Това докара и до решение състезателите от НХЛ да не пътуват за Пекин. Освен това на Канадския олимпийски комитет съобщи, че е обезпокоен за естественото осъществяване на игрите.

Ефективността на китайските ограничения

Тестовите събития преди Пекин 2022, извършени неотдавна със спортисти от чужбина, са минали добре, прецизират уредниците. Пекин заяви единствено за няколко случая на инфектирани с COVID-19 при хиляди направени проби.

" Системата е създадена по този начин, че възможностите на китайците да бъдат изложени на вируса или някаква вълна са сведени до най-малко ", разяснява Янджон Хуан - старши помощник по световно опазване на здравето към Съвета за интернационалните връзки.

Все отново рискът ще се усили по време на олимпийските игри, прибавя той. " Това е по този начин, тъй като китайският народ значително е много уязвим. Хората не са били изложени на вируса, а и китайската ваксина се оказа не доста ефикасна при попречване на нови инфекции. "

 Бързоразпространяващият се Омикрон ще изправи Пекин 2022 пред тест
© Reuters

Около 85% от популацията в страната е имунизирано, най-вече с китайски препарати, създадени от Sinopharm и Sinovac. Всички към 20 000 китайски доброволци и други, които ще влязат в затворения олимпийски цикъл, са имунизирани. Показанията за резултатност в клиничните изпитвания варират сред 50% и 83.5%. Това е по-ниско от 90-те % при имунизациите на " Пфайзер " и " Модерна ".

Последните изследвания сочат, че антителата против Омикрон са по-ниски от предходните разновидности, само че не е несъмнено по какъв начин това ще повлияе на цялостната успеваемост.

Затворена среда и проби

Както и на игрите в Токио, в Пекин също няма да се позволява интернационална аудитория. Присъствието на локални също евентуално ще бъде лимитирано.

Участниците в олимпийските игри би трябвало да дадат негативни резултати, преди да им бъде разрешено да се качат на чартърните полети до Пекин. При идването им те би трябвало да покажат документ за имунизация или да се подложат на триседмична карантина. Ежедневните проби, както и в Токио 2020, остават.

На сходни проби обаче не може да се разчита за разкриване на случаи по време на инкубационния интервал на вируса. Организаторите признаха, че чакат " избран брой " случаи на COVID-19 поради огромния брой интернационалните идващи.

 Бързоразпространяващият се Омикрон ще изправи Пекин 2022 пред тест
© Reuters

Според професора от Университета на Отаго Майкъл Бейкър огромният брой пътуващи от целия свят, както и по-краткият инкубационен интервал на Делта и Омикрон могат да доведат до увеличение броя на инфектирани или до първични компликации.

" Ще бъде по-трудно да се овладеят такива огнища, които ще зародят с началото на игрите, тъй като може тестванията да не ги заловен в самото начало. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР