По-малко от две седмици остават до срещата в Брюксел, на

...
По-малко от две седмици остават до срещата в Брюксел, на
Коментари Харесай

Кариерата на германския канцлер Меркел - на карта заради мигрантската криза и изборите в Бавария наесен

По-малко от две седмици остават до срещата в Брюксел, на която европейските водачи ще потърсят обща позиция за промяна на Дъблинските правила за даване на леговище, а две събития от последните дни демонстрират, че изгледите за позитивна развръзка на лидерската среща са по-слаби отвсякога. Новият вътрешен министър на Италия - водачът на " Лигата " Матео Салвини, отхвърли да допусне в Сицилия кораба " Акуериъс " с повече от 600 незаконни имигранти. Франция, която също не прояви никакво предпочитание да одобри имигрантите, упрекна италианските управляващи в " цинизъм ", а в отговор бе упрекната в " двуличие ". В Германия министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер и съпартийците му от баварския Християнсоциален съюз сложиха ултиматум на канцлера Ангела Меркел да разреши затваряне на границата за претендентите за леговище, регистрирани в други страни-членки. Отговорът на Меркел бе, че Германия не може да работи без координиране с европейските си сътрудници. Както изострянето на френско-италианските връзки, по този начин и спорът сред ръководещите в Германия, се дължат на изборните триумфи на популистите в Италия и Германия, сочат анализатори.
„ Ситуацията с " Акуериъс " бе неизбежна поради резултата от изборите в Италия и характера на новото държавно управление. Неизбежно бе това държавно управление да употребява някой транспортен съд с имигранти и да не го допусне до своя бряг, с цел да показва позицията си “, уточни Микел Барслунд от брюкселския Център за проучване на европейската политика (Centre for European Policy Studies) в изявление за предаването " Събота 150 ".
Според професор Ева Хайдбредер от Университета „ Ото декор Гюрике “ в Магдебург, в дъното на казуса в Германия са изборите в Бавария, които ще се състоят наесен:
„ В предишното Християнсоциалният съюз постоянно имаше безусловно болшинство и управляваше самичък, само че в този момент усеща мощен напън от десницата. ХСС желае да каже на гласоподавателите: " Няма потребност да гласувате за " Алтернатива за Германия ", тъй като ние работим ". Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер, федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер и шефът на фракцията на ХСС Александер Добринт се борят за въздействие в партията и всеки желае да се покаже като мощния политик. Разбира се, това, което могат да реализират действително, е прекомерно малко. За да затворят напълно границата, ще им би трябвало доста повече гранична полиция, и освен това ще убият Шенгенската система. “
На карта е сложено и съдействието сред ХСС и ХДС - нещо немислимо от 70-те години на предишния век. 
„ Доста хора от Християндемократическия съюз са съгласни с мнението на ХСС. Към момента обаче те към момента поддържат Меркел. Затова борбата сред двете партии е сериозна. Засега те остават дружно в ръководството, само че съгласно мен са по-близко от всеки път до раздор, “ счита Чарлс Личфийлд от " Eurasia Group ". " Ако Зеехофер реши да работи без да пита, той най-вероятно ще бъде уволнен, а партията му ще напусне кабинета на Меркел. Другата опция съгласно Личфийлд е канцлерът „ да помоли ХСС за още две седмици пролонгация, с цел да контракти двустранни съглашения със страни като Италия. Това ще е мъчно, тъй като новото италианско държавно управление не е склонно да прави услуги на Меркел “, коментира Чарлс Личфийлд.
Ако възможен крах на срещата в Брюксел и настояването на Християнсоциалния съюз за затваряне на границите доведат до оставка на Меркел, обединението може да просъществува отпред с генералния секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, само че това надали ще е задълго. „ Социалдемократическата партия няма да държи дълго на коалиция, в която липсва балансьор като Меркел, тъй че в средносрочен проект, може би няколко месеца по-късно, може да се стигне до избори, “ предвижда Личфийлд.
Друг вид съгласно Ева Хайдбредер е Меркел да се откаже от съдействието с баварските консерватори и да потърси поддръжка от либерали и " Зелени " за обща европейска политика. И двата разновидността са извънредно нежелателни за ХСС. „ Падане на държавното управление няма да е победа за баварците. Защото това ще значи за тях загуба на всякакво въздействие в Берлин, те ще останат сами като партия. Ако се отделят от блока с ХДС, те ще се трансфорат в чисто районна мощ. Не знам дали в действителност желаят да хвърлят този зар или просто блъфират, “ счита Хайдбредер. По думите й, казусът за канцлера е в несигурната поддръжка от личната й партия: 
„ Християндемократите дадоха явен знак, че поддържат канцлера и са подготвени да изчакат до срещата на върха на Европейски Съюз. Тя получи поддръжка от своята партия - което е доста значимо, само че в действителност би трябвало да се върне вкъщи от Европейския съвет с някакъв резултат. “ 
Изгледите за " някакъв резултат " в идващите две седмици обаче не наподобяват реалистични, най-малко не от италианска вероятност, гласи оценката на Микел Барслунд:
„ Дори в случай че се стигне до компромис, не виждам по какъв начин той ще включи огромна част от имигрантите в Италия, които не подлежат на интернационална протекция. Такива са към три четвърти от идващите в Сицилия. Не мисля, че която и да е друга страна ще се съгласи да ги одобри. “
Австрийският канцлер Себастиан Курц разгласи през седмицата „ ос на искащите “ за решителни дейности против имиграцията, в която включи себе си, Зеехофер и Салвини. Интересите им обаче се разминават. „ Германците, или най-малко Зеехофер, сигурно биха желали да отпратят имигрантите от границата си назад в Италия. Същото желае и австрийският канцлер. Това, несъмнено, не е в полза на Италия, “ съобщи Барслунд.
При това състояние опцията за общи начинания на Рим, Берлин и Виена е лимитирана. Според Ева Хайдбредер, става дума по-скоро за предпочитание на политиците да показват интензивност. Според Микел Барслунд обща позиция може да бъде открита в политиката във връзка с африканските страни, от които произлизат имигрантите. По този метод новото италианско държавно управление може да реализира мечтаните бързи резултати. „ Сътрудничество със Северна Африка може да даде по-бързи резултати. Либийската брегова защита може да получи в допълнение съоръжение, с цел да не позволява лодки с имигранти до Италия “, посочи Барслунд.
Според Хайдбредер, решението е в укрепването на " Фронтекс ":
„ Решението на казуса се корени в разбирането, че нашата немска, българска, шведска граница е и в Средиземно море. Ние в действителност би трябвало да вложим повече средства в обезпечаването на нашите граници. “ 
В последна сметка, какво ще решат европейските водачи на 28 и 29 юни ще зависи от метода, по който те ще оценят политическата рецесия в Берлин.
" Конфликтът за Дъблинските правила и въпросът за Шенгенската система са свързани. Ако страните-членки не намерят формула за съдействие, една огромна страна като Германия ще затвори едностранно границите си и тогава Шенгенската система надали ще може да бъде избавена. Това ще бъде първата крачка към края на Европейския съюз. Това, мисля, ще каже канцлерът на срещата на върха ", споделя Ева Хайдбредер. Според нея на карта е сложена освен кариерата на немския канцлер, само че и стабилността на Балканите:
„ През 2015 година Меркел отвори границите за имигрантите, с цел да не допусне спор на Балканите. Това бе главният й претекст. Така че тя осъзнава доста добре заплахата за района. Аргументът й ще бъде - дано не позволяваме популистката политика да се наложи, не е в наш интерес да има бежански лагери на Балканите, само че това може да бъде предотвратено единствено посредством една мощна европейска позиция. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР