По-малко от 30% от работещите в ИТ сектора са жени.

...
По-малко от 30% от работещите в ИТ сектора са жени.
Коментари Харесай

Татяна Кметова: Има сектори с драстични разлики в заплащането между мъжете и жените



По-малко от 30% от работещите в ИТ бранша са дами. Това е по-висока цифра в сравнение с в други страни от Европейски Съюз, само че като се има поради, че при нас по начало девойките нямат спънка да се ориентират към специалност, обвързвана с инженерни и механически науки, огромният проблем е до какъв брой тези девойки се осъществят по-късно, какви заплати получават, тъй като разликата в заплащанията не са дребни. Това сподели Татяна Кметова , изпълнителен шеф на Центъра за проучвания и политики за дамите в изявление за предаването „ Преди всички “.

Ниското възнаграждение на дамите се дължи на доста исторически аргументи, уточни Кметова: Ще видите в доста документи на Европейски Съюз, че равнопоставеността на половете е една съществена полезност на Съюза, това е цел и Съюза вижда в нея основа за стопански напредък. Ако включваме повече дами в разнообразни браншове на стопанската система, в случай че развиваме техните гении, нямаме предубеждението, че една жена, заради обстоятелството на пола си е по-клош началник или по-лош реализатор на дадена работа в избран бранш, който се счита за мъжки, се чака, че Съюзът ще има забележителен стопански напредък. Затова са тези старания. Принципът за равно възнаграждение за равносилен труд е включен още в най-първия контракт, с който се основава Европейската икономическа общественост и то с безусловно ясната икономическа цел евтиният женски труд да не изкривява конкурентната среда в Съюза. Така че това е една обстановка, която е наследена. Наистина доста страни подхващат много съществени ограничения. Ние имаме относително ниска разлика в заплащането. Проблемът при нас е, че има браншове, в които има фрапантни разлики. Разликите доближават до 30%.

По мотив на ратификацията на Истанбулската спогодба, Кметова уточни: Непредубеденият четец на конвенцията ще види, че и преамбюла и всички разпореждания в нея се отнасят само и единствено за връзките сред дамите и мъжете в частната сфера. През 1993-а година, на една конференция на Организация на обединените нации, за първи път беше въведен термина „ женски човешки права “ заради фактът, че се откри, че съществуващото законодателство в доста страни, което пази дамите, доста рядко се ползва към частната сфера. Тази спогодба пази дамите. Фокусът се измести, равнопоставеността на половете е главният крайъгълен камък на тази спогодба и е доста тъпо, че доста дами, които са на позиции, откриха нещо друго в нея, което го няма.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР