По-малко от 24 часа след като получиха мандат от президента

...
По-малко от 24 часа след като получиха мандат от президента
Коментари Харесай

Продължаваме промяната получи подкрепа от БСП и Демократична България за нов кабинет

По-малко от 24 часа откакто получиха мандат от президента за сформиране на кабинет с кандидат-премиер Асен Василев, от " Продължаваме промяната " започнаха политическите договаряния. Днес нов заем на доверие получиха от досегашните си съдружни сътрудници - Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

На първата си среща на договарянията за сформиране на нов кабинет с претендент министър председател Асен Василев и трите обединения - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " са се обединили към това, че би трябвало да работят с ясно написана стратегия с ясни задания и периоди за интервал от 6 месеца. Трите обединения за тази цел ще излъчат по трима представители от своите парламентарни групи, с цел да изработят тази стратегия. И от трите партии са се обединили и към това, че дефектът на предходното държавно управление е била неприятната връзка. На тази първа среща за сформиране на кабинет през днешния ден диалог за министерства и постове не е имало.

Първо на масата за договаряния седнаха от Българска социалистическа партия. Номинираният за министър председател Асен Василев ги посрещна с думите, че имат тежката задача да съумеят да съберат болшинство и да сглобят държавно управление, което да работи в полза на хората. Залагат на ясна стратегия. След час и половина стана явен резултатът от диалозите.

" Искам да споделя, че след диалозите с Българска социалистическа партия, постигнахме единодушие за целите на държавното управление. Също по този начин постигнахме единодушие да се изготви краткосрочна стратегия от специалистите, която да се одобри и на политическо равнище. И да залегне с ясни периоди и задължения какво ще се случи до края на годината като промени. Силно имам вяра, че ще успеем да създадем държавното управление, което ще продължи да работи за ползите на България, както и първият кабинет ", съобщи Асен Василев.

Лидерът на Българска социалистическа партия разясни, че са признати и техните цели, които са обществена политика, опазване на здравето, обучение и постоянна стопанска система. Говорили и за слабостите в връзката в предходния кабинет.

" Това беше първа среща от преговорения развой. На нея отчетохме положителното, което постигнахме за 6 месеца, а то не е по никакъв начин малко. Особено на фона на рецесиите. Дадохме си сметка и за слабостите. Не изготвихме ясна стратегия още първоначално. Затова през днешния ден поправяме тази уязвимост и се разбрахме екипи от по трима души да изготвят такава стратегия с политически цели, само че и законодателна рамка за 6 месеца. Благодаря че сътрудниците одобриха наши цели и ние техните. Отчетохме като уязвимост и неточности в връзката. Затова ще предложим нов метод за взимане на решения в обединението с построяването на секретариат. Предстои ни интензивна работа в идващите няколко дни. Но сме уверени, че положителното, което дотук свършихме за България, може да продължи с ясна стратегия. Както по средствата по проекта за възобновяване и 22-та закона, по подготовка на бюджет за 2023-та. Дългосрочна - промени в разнообразни браншове ", разяснява Корнелия Нинова.



СНИМКИ: БГНЕС

Последната алена линия сред " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия с изгонването на съветските дипломати и заканата на съветския дипломат да предложи на съветските управляващи да закрият посолството в България също е била тематика на диалозите.

" Призоваваме дипломатите на двете страни да създадат всичко допустимо да не се стига до закриване на посолства и разкъсване на връзки. Както и да се възстановява и възвърне разговорът сред двете страни, тъй че да е в полза на българския народен интерес ", добави Корнелия Нинова.

" Дипломатите би трябвало да си влязат в ролята на дипломати, и както и Нинова сподели, да работят нашите дипломати за българския интерес, несъмнено, съветските дипломати ще работят за ползите на съветската страна. Нормализирането на връзките минава през нормализирането на разговора от двете страни ", съобщи Асен Василев.

Вторите диалози бяха с " Демократична България ". Продължиха малко по-кратко. След края от " Демократична България " обобщиха, че схващат какъв брой ще е мъчно, само че намират, че поръчките от мандатоносителя са безапелационни.

" Ние постоянно гледаме да сме радикални реалисти. И от тази позиция оценяваме какъв брой ще бъде мъчно, само че считаме че би трябвало пламенно да се работи. И се веселя, че поръчките, които се чуха от мандатоносителя, са безапелационни. Аз излизам от тази среща по-скоро с оптимизъм. Мисля, че всички би трябвало да разбираме, че тласкането на страната към изборите е безконтролно и ще бъде осъдено от гласоподавателите. И за мен това е най-големият залог, че мандатоносителите и Асен Василев ще съумеят. Ние от Демократична България червени линии не сме чертали. Смятаме, че има национални задания и би трябвало да се работи за тях. И запазвайки тези анагажименти пред гласоподавателите за битка с корупцията, по съответни тематики по нужда конституционна, ще би трябвало да се търси единодушие. Тоест ще би трябвало да комбинираме смяната с една смислена диалогичност по националните тематики и цели ", съобщи Христо Иванов.

Номинираният за министър председател отговори и на въпрос дали откакто Северна Македония привиква съвет на национална сигурност поради френското предложение за начало на договарянията за Европейски Съюз, което България одобри, се постанова деяние и от наша страна.

" Ние си свършихме работата и виждате, че сътрудниците от Северна Македония по една или друга причина считат това предложение за прекомерно пробългарско. Нека сме удовлетворени, че това пробългарско предложение основава проблеми на сътрудниците, а не на нас.

Структура и състав на кабинет през днешния ден не са обсъждани.

Разговорите за нов кабинет с претендент министър председател Асен Василев не престават на следващия ден с самостоятелните депутати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР