По-малко от 24 часа остават до началото на голямото зрелище

...
По-малко от 24 часа остават до началото на голямото зрелище
Коментари Харесай

Да победиш световния номер едно: Когато 21-годишният Григор постави Джокович на колене

По-малко от 24 часа остават до началото на огромното представление в третия кръг на Аустрелиън Оупън, а точно борбата сред Григор Димитров и Новак Джокович. Наглед сърбинът е огромният любимец в дуела, имайки поради неговите девет трофеи в Мелбърн, само че първата ни ракета се намира в отлична спортна форма от началото на сезона и към момента не изгубил сет в хода на шампионата, като до момента е спечелил всеки един собствен сервис гейм.

Към уравнението сме длъжни да прибавим и проблемите, които Ноле има в региона на бедрото през последните дни, а Димитров не трябва по никакъв метод да не помни, че към този момент е поднасял сходна сензация, когато през 2013-а година надигра Джокович в героичен конфликт от Мастърса в Мадрид и в този момент с вас ще си напомним точно този незабравим успех в кариерата на Гришо, с цел да подходим с оптималната доза оптимизъм към идната среща сред него и Джокера.



Както споменахме, то действието се развива преди близо 10 години, когато хасковлията е 21-годишен младок, който си пробива път в международния тенис хайлайф, до момента в който Джокович господства в света на тенис през миналите два сезона и към този момент е прекъснал господството на Роджър Федерер и Рафаел Надал. Наглед нашето момче няма необикновен късмет против именития си конкурент, който таман е поставил завършек на серия от 8 следващи трофея на Матадора в Монте Карло и наподобява подготвен да спре Рафа и в неговата родна страна.

Григор пък в същото време е достигнал до рекордното си 28-о място в международната ранглиста (което заема и в момента) и е разкрил присъединяване си в испанската столица с безкомпромисна победа над Хавиер Марти, само че никой не дава особени шансове на нашето момче против топ поставения. Причината по отношение на това е, че младият гений нееднократно към този момент се е пропуквал душевен против най-хубавите в решителните моменти и също така още не е по никакъв начин подсилен физически и постоянно му се случва да крампира на корта.

Всъщност първа ни ракета още тогава разполага с техническия капацитет да надвива над топ състезатели, единствено че към този момент на два пъти е записал провали против Джокович и Мъри, водейки с 5:2 гейма в откриващите сетове на въпросните дуели. Този път обаче момчето ни е твърдо решено да се трансформира в мъж и дава борба на сърбина, за която той като че ли се оказа неопитен.

Бъдещият номер три изумява публиката със сърцатата си игра, която го тласка към достигането на невъзможни топки и испанската навалица застава напълно зад родния ни представител. Разбира се, то това е подбудено и от събитието, че локалните последователи желаят Рафа Надал да има по-лесен път към купата, но Григор несъмнено печели уважението на всеки един фен в този ден и не се тормози от това да се хвърля на корта в опит да продължи обещано разиграване, създавайки чувството, че се намираме на Уимбълдън.



Българинът още веднъж пропилява задатък от 5:2 в откриващия сет, редица пъти се оказваше на земята, откакто беше изгубил точка, само че това само го караше да продължава напред и да желае по-силно успеха. В последна сметка нашият съотечественик измъкна първата част в трагичен тайбрек с 8:6 точки и несъмнено извади отвън нерви опитния си противник, който стартира да употребява вулгарни изрази към изцяло невъзможната за управление аудитория.

Впоследствие Гришо изпусна златна опция във втория сет, откакто профука мачбол и изглеждаше, че още веднъж старите недостатъци ще спрат българина към постигането на дебютен триумф над международен номер едно. Негативните знаци не се изчерпваха дотук, тъй като крампите още веднъж излязоха на напред във времето и за 21-годишния тенисист беше същинско тестване да се държи на краката си при започване на третата част.

Тогава обаче неговият темперамент излезе на напред във времето и Димитров стартира да нанася мощни уинъри от дъното на корта и по този начин съумяваше да заобикаля дългите разигравания. Хасковлията не даваше никакъв темп на любимеца и нееднократно го матира с превъзходните си къси топки, а коментаторите на срещата бяха в положение на цялостен възторг и мнозина от тях бяха на мнението, че следим мач сред сегашното и бъдещето на тениса.

Най-добрият български тенисист прави ранен пробив в решителната част и удържа преднината си до 5:3, когато доближава до два следващи мачбола и се възползва още от първия си късмет, защото Джокович позволява непредизвикана неточност от форхенд, а Григор не съумява да сдържи сълзите си в този миг и наподобява, че единствено небето е лимитът за този ослепителен гений.

Вярвам, че нашият съотечественик към момента не е изгубил тази магия у себе си и надалеч не е не запомнил по какъв начин да печели сходни конфликти, тъй че се надявам още един път да ни подари с сходни страсти и още веднъж да имаме шанса да забележим по какъв начин българин побеждава евентуално най-великия тенисист за всички времена.



Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР