По-малък брой купувачи и по-дълъг период за вземане на решение

...
По-малък брой купувачи и по-дълъг период за вземане на решение
Коментари Харесай

Какво очаква пазара на имоти през 2023г., говорят експертите

По-малък брой купувачи и по-дълъг интервал за взимане на решение преди покупка. Тези трендове ще бележат идната година съгласно прогнозата на една от огромните организации за недвижими парцели. Според компанията през 2023г. ще се следи постоянно периодично повтаряне на спадове и растежи. Голяма е вероятността купувачите да станат по-малко от продавачите, което неизбежно ще понижи броя на покупко-продажбите.

" Общата посока на пазара на недвижими парцели ще бъде в мощна взаимозависимост от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, положението на дребния и междинния бизнес, както и политическата непоклатимост. Активни през 2023 година ще бъдат хората, търсещи жилище за лично прилагане. Тези с по-значителни спестявания също ще бъдат измежду участниците на пазара. Смятам, че собствениците на парцели в непредпочитаните региони и в неподдържани здания първи ще усетят, че трябва да намалят цените си. ", разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на организацията за недвижими парцели, оповестява businessnovinite.bg. 

Според нея от няколко месеца се следи по-бавно взимане на решение за покупка и тази наклонност ще е годна през цялата последваща година.

" Купувачите съпоставят повече предложения, преди да сключат договорка, по тази причина продавачите би трябвало да са конкурентни. Тази наклонност ще стане по-устойчива през идната година “, добави Тенекеджиева. 

Тя поучава хората, които изпитват трайни усложнения в заплащането на заема си, да продадат парцела, с цел да покрият заема си или част от него. Тези консуматори биха могли да купят по-малко жилище с понижената към този момент вноска или да излязат чартърен. А в случай че нямат действителен проект по какъв начин ще се оправят със заема си след 6 месеца, то бавенето на това решение води само до повече загуби, показват специалистите от компанията. 

Какви са трендовете при наемите? 

" На пазара на наеми към момента съществува разбирането, че нивата следва да се покачат паралелно с инфлацията, по сходство на стоките и услугите. Но това не е стопански логично и обосновано, в случай че притежателите не отдават парцела си на подпазарни равнища. Доходът от наем не трябва да се чака, че ще се индексира с темпа на инфлацията на стоките и услугите. Наемите се базират на търсенето и не са трудов приход във време на ниска безработица ", уточни още Тенекeджиева. 

Според нея това, на което следва притежателите да извърнат внимание, е какви са упованията на наемателите, какъв брой безкористен наемател могат да открият, както и какъв брой добър артикул оферират те самите.  

Пазарът се е трансформирал през 2022г., регистрира от " Адрес “. Растящата инфлация, политическата неустойчивост и упованията за растеж на лихвите по заемите накараха хората без спестявания да се отдръпват от пазара. В развой на изчакване останаха и купувачите с минимално самоучастие и с заем, покриващ по-голямата част от цената на парцела, показват от компанията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР