По-лесни за използване зарядни станции ще бъдат разположени на маршрутите

...
По-лесни за използване зарядни станции ще бъдат разположени на маршрутите
Коментари Харесай

ЕП: Нови правила за повече зарядни станции и по-екологични морски горива

По-лесни за потребление зарядни станции ще бъдат ситуирани на маршрутите на главната мрежа TEN-T в Европейски Съюз, според нови разпореждания, които бяха контрактувани от евродепутатите.

Според тези разпореждания, до 2026 година би трябвало да бъдат ситуирани зарядни станции с мощ от минимум 400 kW на всеки 60 км , като тази мощ ще се усили до 600 kW до 2028 година За камиони и рейсове ще се изискват зарядни станции на всеки 120 км, които би трябвало да бъдат конфигурирани на половината от основните пътища в Европейски Съюз до 2028 година За тези станции се изисква мощ от 1400 kW до 2800 kW според от пътя. Станции за зареждане с водород би трябвало да бъдат налични на всеки 200 км по главната TEN-T мрежа до 2031 година

С цел улеснение на потребителите на различни транспортни средства, новите разпореждания постановат опция за елементарно заплащане на зарядните пунктове посредством платежни карти или безконтактни устройства, без нужда от абонамент.

Цената на горивата ще би трябвало да се демонстрира за kWh, kg или за минута/сесия. Комисията ще сътвори база данни на Европейски Съюз до 2027 година, предоставяйки информация на потребителите за наличността, времето за изчакване или цената на другите станции за различни горива.

В допълнение, евродепутатите одобриха нови правила за по-чисти морски горива. Според тях корабите ще би трябвало последователно да понижат излъчванията на парникови газове, ограничавайки количеството парникови газове в употребяваната сила с 2% от 2025 година до 80% от 2050 г . Това ще важи за кораби с брутен тонаж от 5000 тона, които съставляват 90% от излъчванията на CO2 . Ограниченията се отнасят и за силата, употребена на борда на пристанищата в Европейски Съюз или сред тях, както и за 50% от силата, употребена при плавания, когато пристанището на тръгване или идване е отвън Европейски Съюз или в най-отдалечените райони на Европейски Съюз.

От 2030 година нататък, с цел понижаване на замърсяването на въздуха , контейнеровозите и пътническите кораби ще би трябвало да употребяват електрозахранване на брега за всички потребности от електрическа енергия, до момента в който са закотвени в огромните пристанища на Европейски Съюз. През 2034 година се слага цел за потребление на 2% възобновими горива, в случай че отчетът на Комисията покаже, че те съставляват по-малко от 1% от горивния микс.

Докладчиците на Парламента подчертаха, че новите правила ще допринесат за понижаване на излъчванията на парникови газове, възстановяване на качеството на живота на жителите и основаване на нови работни места.

Новите разпореждания за инфраструктурата за различни горива бяха признати с огромно болшинство от евродепутатите, както и новите правила за устойчивите морски горива. Когато Съветът утвърди двата закона, те ще се ползват в границите на шест месеца и от 1 януари 2025 година, надлежно.
 Екологичен потенциал утвърди план за слагане на зарядни станции на всеки 60 км на основните пътища
Екологичен потенциал утвърди план за слагане на зарядни станции на всеки 60 км на основните пътища

Новите правила са част от проекта на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР