По Коледа в България традицията неизменно повелява да гледаме “Сам

...
По Коледа в България традицията неизменно повелява да гледаме “Сам
Коментари Харесай

Пет филма, които да гледаме по Коледа, ако предпочитаме да се скр...

По Коледа в България традицията непроменяемо повелява да гледаме “Сам у дома ”, да разцъкваме телевизионните канали и да се борим с демоните на музикалните концерти на естрадни звезди. Ако тази година обаче желаете да се скриете от концертите, в това число на Марая Кери, ето няколко кино лентата, които може да изгледате в хубава компания или сами.

“Малки дами ”, 2019 година

 



 

Преди да сътвори абсолютния кино феномен на 2023 година “Барби ”, през 2019 година на екраните излезе акомодацията по класическия разказ на Луиза Мей Олкът “Малки дами ” на Грета Гъруиг. Екранизацията бе отличена с шест номинации за “Оскар ”, в това число за най-хубав филм. Четирите сестри Марч - Джо, Мег, Ейми и Бет, остават да живеят единствено с майка си - Марми, по време на Гражданската война в Съединени американски щати, а историята наблюдава живота им. 

В лентата виждаме Ема Уотсън, Сърша Ронан, Тимъти Шаламе, Мерил Стрийп, Флорънс Пю, Елиза Сканлън, Лора Дърн, а ние ви предлагаме да го гледате освен тъй като е пъклен забавен, само че и тъй като си падаме свободолюбиви като персонаците му. 

“Едуард Ножиците ”, 1990 година

 



 

Погледнат 33 след излизането си на екран, “Едуард Ножиците ” към този момент е кино класика за разликата сред гледането и визията. Преди “Карибски пирати ” и абсурда към развода с Амбър Хърд, Джони Деп влезе в ролята на Едуард, който вместо ръце, има ножици, с цел да изиграе една от най-емблематичните си функции до ден сегашен. Във кино лентата му партнира Уинона Райдър, като двамата се сгодяват на снимачната площадка и трансформират в една от обичаните двойки на Холивуд.

Режисьор на кино лентата е Тим Бъртън, който остава лентата в своя жанр - мрачна и пленяваща. Историята обаче топли в студените дни. 

“Кошмарът преди Коледа ”, 1993 г. 

 



 

Влизайки в мрачната - единствено образно, гама, от Тим Бъртън прекосяваме към режисьора Хенри Селик и “Кошмарът преди Коледа ”, където Бъртън е съпродуцент.  Стоп моушън музикален фентъзи филм, който споделя за Джак Скелингтън - гражданин на град Хелоуин, който отваря портал към град Коледа и взема решение да празнува празника, само че с недотам положителни последици. 

Гледайки “Кошмарът преди Коледа ”, навлизаме в един напълно нов свят, основан особено за кино лентата. А и за нас като негови фенове. Вместо рисувана анимация, на екрана виждаме резултат от голям труд - тук облиците са физически фигури, местени малко по малко, кадър по кадър, тъй че да наподобяват като живи. 

“Изобретението на Хюго ”, 2011 г. 

 



 

“Изобретението на Хюго ” се разграничава от всички останали филми на Мартин Скорсезе. Филмовите критици споделят, че това е по този начин, тъй като тук той споделя своята лична история - за живота си, детството си, загубата на татко си, влюбването в киното. 

Това е първият 3-D филм на Скорсезе. Лентата наблюдава фрагменти от историята на Хюго Кабре. В края на 20-те години на ХХ век в Париж момчето живее прикрито зад стените на жп гарата, с цел да поддържа часовниците в редовност. А огромната задача на Хюго е разкрие тайната на строшен автоматизиран часовник, оставен от татко му. 

“Миналата Коледа ”, 2019 година

 



 

Майката на драконите, както назовават Емилия Кларк, изиграла Денерис Таргариен в сериала “Игра на тронове ”, влиза в основната роля в този филм, който пък влиза в жанра на типичната коледна сантиментална комедия, само че пък нямаше по какъв начин да не включим най-малко една такава за феновете на жанра. Макар покрита под захарен памук, историята тук има няколкото свои шокови момента, които вършат крайния резултат не чак толкоз нетърпим - даже в противен случай.

Емилия Кларк тук не язди дракони, а търси - без да знае, метод да пребори неприятните си решения. Какво по-добро време от Коледа да го направи?

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР