По Коледа стават чудеса. Кога и как по време на

...
По Коледа стават чудеса. Кога и как по време на
Коментари Харесай

Историята на коледното примирие от 1916-а година


По Коледа стават чудеса. Кога и по какъв начин по време на война враговете честват най-светия християнски празник и дали това е повлияло на хода на военните събития?

В навечерието на Коледа през 1914-а година на западния фронт на бойното поле се разнася коледна ария " Тиха нощ, свята нощ “ на немски и на британски език. Необичайното в тази обстановка е, че мъжете единствено до преди няколко часа безмилостно са се избивали. Коледното знамение продължава. Мъжете от двете страни отиват в ничията земя на Бъдни вечер и Коледа, разменят си храна, сувенири, пленници. Играят и футбол, което дава най-трайните облици на примирието.

Война, от която всички са ужасени, споделя военният историк доцент доктор Петър Ненков :

Папа Бенедикт XV, главата на Римокатолическата черква, излиза с апел към воюващите страни да разгласят помирение за Коледа, само че за сметка на държавниците, които са въвлекли своите страни в тази ужасяваща война, елементарните бойци вземат решение да вземат в свои ръце ориста си и в действителност на 24-и и 25-и декември в при граничната област сред Франция и Белгия, където се водят жестоки, кръвопролитни боеве, край река Ипър за първи път се случва нещо невиждано във военната история – стартират да пеят " Тиха нощ, свята нощ “. Да чуеш тази в действителност свята за всеки християнин ария е в действителност нещо невиждано.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР