По Коледа сме плащали с около 5-10% увеличение за някои

...
По Коледа сме плащали с около 5-10% увеличение за някои
Коментари Харесай

Некачествена храна и вносни продукти на фона на увеличение в цените за Коледа

По Коледа сме плащали с към 5-10% нарастване за някои артикули като плодове, зеленчуци и месо по отношение на дните преди празника. Въпреки това, в случай че съпоставяме с предходната година, трапезата ни в този момент е била относително по-евтина по отношение на предходната година.

" Миналата година беше доста тежка, по-миналата също. Това, което стана с цените в България стана в целия Европейски съюз. До преди 20 дни се усещаше понижение на цените спрямо лятото и зимата предходната година. Цените на едро започнаха да порастват преди 20 дни. Това е българска линия на нашите търговци - " ден година храни ", съобщи икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев в студиото на " България заран ".

Цените на храните и приходите би трябвало да се изравнят и това е наклонността е Европа, а за жалост при нас приходите изостават, уточни гостът.

По негови думи храната в България не е качествена, произвеждаме артикули с вносни първични материали и 80% от плодовете и зеленчуците в магазините ни не са български.

" 700 говедовъдни ферми изчезнаха от България тази година. 13 000 крави по-малко имаме в този момент спрямо 1 януари тази година, 43 000 по-малко овце. Това е една наклонност, не е почнала с това държавно управление ", означи доцент Боюклиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в България липсва аграрната политиката и е належащо да се преструктурира земеделието.

" 20% от приходите на българина отиват за храна. В Европейския съюз това са 14%. Във Франция, където цените са много по-високи от нашите, едвам 10% от приходите на французина отиват за храна ", уточни доцент Боюклиев.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР