По казуса с Натура българското правителство се държи по-лошо от

...
По казуса с Натура българското правителство се държи по-лошо от
Коментари Харесай

По казуса НАТУРА правителството се държи по-лошо от арбитража за Белене

По проблема с " Натура " българското държавно управление се държи по-лошо от арбитража за " Белене ". Това сподели в изявление за News.bg във връзка развиването на проблема с " Калиакра " икономистът Красен Станчев.

" Правителствата на България вършат фундаментална неточност. Поведението им по това дело е даже по-лошо, в сравнение с в арбитража по плана " Белене ". Вместо да заеме една естествена тактика за отбрана и да изходи от това, което е първо по време и право ", разяснява Станчев. По думите му съветниците на International Society of Protection of Birds са по-умели от тези на министерството. " И едните, и другите би трябвало да излязат с причини, които опонират на предходните им мнения. А държавното управление не води самостоятелни съвещания или тъй като е ядосано, или тъй като е неуместно, или тъй като желае да направи някаква пакост на тези хора, които са почнали някаква стопанска активност и постфактум са включени в НАТУРА, сподели икономистът.

За локалните хора от Каварна, Балчик и Шабла, които излязоха на митинг, разбирайки че нивите им попадат в предпазената зона, Станчев изясни, че преди да стартират да се строят ветропарковете един декар от земите им е коствал някъде към 200-300 лева най-вече 500 лева Когато стартират да се строят парковете, един декар получава цена сред 3000 лева и 6000 лева " В тази обстановка, даже и да сте Майка Тереза и да се нуждаете от пари за благородни хрумвания, вие ще се борите с другите притежатели на земя, да построят " перка " на вашата равнища. Ако сте кмет или кметица, вие бихте имали същото предпочитание: трябват ви пари и това, което може да извършите, е да предоставите общинска земя и да получите съответния приход за бюджета на общината ", безапелационен бе той.

По думите му хората са доста стимулирани. " Те се измъкват от ситуацията на 1996 -1997 година, с тогавашната зърнена рецесия, четирикратно обедняване и най-скъпия банкрут на банки в новата история на Европа. И желаят да живеят по-добре. Източникът на приходи е земята. Но тя не става за ястие, няма кой да финансира обработването й, а и ще минат години на усърдна и рискова работа, до момента в който се замогнете. А и не можете да я продадете на по-богати хора от чужбина. Това са и аргументите на така наречен " застрояване " въобще. Тази обстановка няма да се повтори ", безапелационен бе икономистът.

Относно лансираната от еколога Тома Белев концепция за пренасяне на перките, с цел да не се заплащат санкции, Станчев разгласи, че паркът на Mitsubishi e коствал към 120 млн. $, този на AES - 230 млн. евро, на EVN (по памет) - сред 90 и 100 млн. евро. " Като сумирате всичко получавате 450 млн. евро. Това са единствено директните ползи, които би трябвало да бъдат обезщетени, в случай че разрушите парковете. Но ще има и разноски по демонтажа и по възобновяване на околната среда (поне 90 млн. евро), плюс обезщетяване за пропуснати изгоди. Получава се едно второ " Белене " с най-малко 600 млн евро вреди за стопанската система ",обясни Красен Станчев. По думите му, с изключение на деинсталирането, ще трябват същите вложения за новото създаване, даже и при потреблението на старите електро-ветро-генератори и впрочем техника.

" Кой глупак ще финансира такова мероприятие, още повече в толкоз несигурна правна среда ", реторично попита Станчев.

Той обаче е безапелационен, че повече строителство в зоните по " Натура " няма да има.

" Приятелите на разнообразни държавни управления, чиито планове за нови планове станаха известни неотдавна, ще претърпят загуби. " По думите му преместването и демонтажа, в случай че заради някаква идиотия се случат, ще донесат загубите, които към този момент загатнах - 600 млн евро компенсации. " Най-вероятно е да се платят и заплащат санкции, а издигнатото да бъде оставено на " доизживяване ", е прогнозата на Красен Станчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР