По казуса с Андрей Гюров Управителният съвет на банката е

...
По казуса с Андрей Гюров Управителният съвет на банката е
Коментари Харесай

БНБ решава на 16 юли дали да освободи Андрей Гюров

По проблема с Андрей Гюров Управителният съвет на банката е образувал произвеждане и ще произнесе на първото си постоянно съвещание на 16 юли. Това съобщи гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че Андрей Гюров е обжалвал решението за несъответственост Антикорупционната комисия при заеманата от него позиция.

Радев означи, че всъщност Управителният съвет не може да не признае акт на способена институция, каквато е КПК и по този метод да навлезе в областта на нейните законови пълномощия и пълномощия. По думите му сходно развиване би имало освен правни, само че и политически измерения в подтекста на политическите диспути за регулаторните и правоприлагащите органи. Въвличането в сходни политически диспути е нещо неприемливо за самостоятелна, професионална и деполитизирана институция, каквато е Българска народна банка, добави той.

Това, което Управителният съвет следва да направи, е да съобрази това решение в подтекста на правилата и разпоредбите на централното банкиране и да реши до каква степен това към този момент открито от Антикорупционната комисия нарушаване е съображение за освобождение на негов член, разясни Радев.

Той уточни, че основанията за предварително освобождение на член на Управителния съвет на Българска народна банка са две - в случай че не дава отговор на условията, които са нужни за осъществяването на неговите отговорности, или в случай че е приет за отговорен за осъществено съществено нарушаване. Гуверньорът на Българска народна банка акцентира, че органът, избрал Андрей Гюров за поста, в този случай Народното събрание, може да го освободи. По думите му Българска народна банка единствено открива дали съществуването на несъответственост е съображение за освобождение на негов член.

Радев чака съдът да се произнесе в най-кратки периоди по жалбата на Андрей Гюров. Основният въпрос, който съдът би трябвало да реши, е дали тази тъжба е позволена или не, а това зависи от неговото пояснение дали решението на КПК съставлява административен или процесуален акт, посочи той.

Радев добави, че Андрей Гюров ще взе участие в съвещанието на УС и може да показа своята позиция, само че по устав не може да взе участие в гласуването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР