По-късно тази година светът може да се сблъска с изключително

...
По-късно тази година светът може да се сблъска с изключително
Коментари Харесай

Светът може да се сблъска с изключително силен Ел Ниньо тази година

П о-късно тази година светът може да се сблъска с извънредно мощен Ел Ниньо.

Терминът се отнася до световно метеорологично събитие, при което водите в Тихия океан стават доста по-топли от междинното.

Според нов разбор на Австралийското бюро по метеорология седем разнообразни планирани модела демонстрират, че до август температурата на морската повърхнина ще премине прага на Ел Ниньо.

" Има почти 50 % възможност за поява на Ел Ниньо през 2023 година ", предизвестява Бюрото за проучване на океаните, представено от Евронюз.

Климатичното събитие може да има фрапантни последствия - от изгарящи горещини до по-силни стихии.

Ето по какъв начин съгласно учените, занимаващи се с климата, Ел Ниньо ще се отрази на световните температури, времето и морския живот.

Какво съставлява Ел Ниньо?

CFS Forecast for January 2024 El Niño or not, we are not prepared what is coming.
— Thomas Reis (@peakaustria)
Климатичното събитие Ел Ниньо е отговорно за повишението на световните температури и утежняването на рисковите метеорологични феномени.

То се предизвиква от температурата на океана и ветровете в Тихия океан, които се двоумят сред затоплящия се Ел Ниньо и охлаждащия се Ла Ниня.

Според прогнозите, тази година към този момент ще бъде по-гореща от 2022 година и петата или шестата най-гореща година в историята.

Ефектът от Ел Ниньо се усеща с месеци и може да значи, че 2024 година ще счупи температурни върхове.

Как въздейства на времето Ел Ниньо?

The faster global industrial civilization collapses, the more plants, animals and ecosystems will survive our cruel stewardship, and the less suffering of innocent life will be on our bloody hands.

Really. Sometimes. It's just f&%k humanity.
— Prof. Eliot Jacobson (@EliotJacobson)
Ел Ниньо изтласква топлата вода в Тихия океан на изток, карайки тихоокеанското течение да се движи на юг от неутралната си позиция.

Това води до по-сухо и по-топло време в северната част на Съединени американски щати и интензивни превалявания и наводнения по крайбрежието на Персийския залив и югоизточната част на Съединени американски щати.

В Европа това може да докара до по-студени и сухи зими на север и по-влажни зими на юг.

По време на явлението световната температура се покачва с към 0,2ºС, съгласно Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

Това може да значи нарушение на сериозната граница на световното стопляне от 1,5 ºС.

" Вероятността през идващия петгодишен интервал за първи път да има повишение на температурата с 1,5 ºС към този момент е към 50:50 ", сподели професор Адам Скейф от Метеорологичната работа на Обединеното кралство пред „ Гардиън ”.

В резултат на това светът ще се сблъска с по-интензивни горещи талази, по-продължителни горещи сезони и по-мощни стихии.

Индонезия и Австралия евентуално ще изпитат по-топло и изсъхнало време с по-голяма възможност от горски пожари.

Мусоните в Индия и дъждовете в Южна Африка може да намалеят, до момента в който в Източна Африка може да има повече дъждове и наводнения .

Ел Ниньо също по този начин усилва интензивността на ураганите в Тихия океан, което значи, че места като Хаваите ще бъдат изложени на риск от тропически циклони.

Как въздейства Ел Ниньо върху живота в морето?

All hopes were for Cyclone Freddy to move NW, for good rainfall winter have been dashed as it appears that Freddy will instead move east over the sea. Thes season has disappointed alreayd and then there is a forecast for El Nino in the coming season.
— Kosmos 94.1 (@Kosmos941)
Ел Ниньо заплашва също по този начин морския живот по тихоокеанското крайбрежие. При естествени условия събитие, известно като " издигане на водата ", извежда от океанските дълбини хладна и богата на хранителни субстанции вода.

При появяването на Ел Ниньо този развой се потиска или стопира изцяло. Това значи по-малко фитопланктон по крайбрежието, което води до по-малко храна за някои риби.

През март учените откриха, че световните температури на морската повърхнина са рекордно високи. Ел Ниньо евентуално ще утежни обстановката.

По-топлата вода води до избелване на кораловите рифове, което ги излага на по-голям риск от гладна гибел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР