По какво се различават настинката, сезонният грип и Ковид-19? Информация

...
По какво се различават настинката, сезонният грип и Ковид-19? Информация
Коментари Харесай

МЗ посочи разликите между настинка, сезонен грип и COVID-19

По какво се разграничават настинката, сезонният грип и Ковид-19? Информация по този въпрос разгласява Министерството на здравеопазването на формалната си Фейсбук страница.

Признаците на Ковид-19 могат да имат някои особености, само че те нормално не са лесни за разграничение от тези на други респираторни инфекции, като простуда или сезонен грип (инфлуенца). Това значи, че диагнозата Ковид-19 не може да бъде сложена само въз основа на признаците. По тази причина е значимо при подозрение за зараза с ковид SARS-CoV-2 да бъде направено лабораторно проучване.

Настинката, сезонният грип и Ковид-19 са заразни инфекции, които се предават по респираторен път и са породени от разнообразни вируси – да вземем за пример риновирусите предизвикват настинки, грипните вируси предизвикват инфлуенца, а Ковид-19 се предизвиква от ковид SARS-CoV-2.

Изглежда, че SARS-CoV-2 се популяризира по-лесно от грипните вируси и при него е на разположение по-тежко протичане на болестта. Освен това при заразяване с ковид появяването на първите признаци отнеме повече време, а инфектираните хора са заразни по-дълго спрямо болните от инфлуенца.

Признаците на простуда ( " елементарна простуда " ) са основно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появи и лека температура. Обикновено не настъпват затруднения.

Сезонният грип се характеризира с неочаквана поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, съпроводени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на болестта могат да включват обща уязвимост, изпотяване, хрема и гадене.

Най-честото затруднение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и зараза на междинното ухо. В редки случаи може да се стигне и до затруднения като инфектиране на мозъка и на сърдечния мускул, се показва в информацията на Единния информативен портал.

Най-често срещаните признаци на Ковид-19 са кашлица и нараснала температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща уязвимост, а с течение на времето и зной. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност.

Особена характерност на Ковид-19 са нарушаванията на обонянието или усета. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. органи. Възможни са разнообразни затруднения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последствия за могат да се проявят седмици и даже месеци след заразяване с Ковид-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, по този начин и с ковид са възрастните хора и лицата с хронични или съпътстващи болести. При тях рискът от тежко боледуване е доста по-висок и затова е значимо да се защитят, ваксинирайки се против инфлуенца и Ковид-19. Препоръката е двете ваксини да се ползват с период от 14 дни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР