По жалба на медицински център за извънболнична помощ център Административният

...
По жалба на медицински център за извънболнична помощ център Административният
Коментари Харесай

Жалба на медицински център спря забраната за достъп на коли в района на Делфинариума

По тъжба на медицински център за извънболнична помощ център Административният съд във Варна стопира предварителното осъществяване на решението на Общинския съвет за възбраната на достъпа на коли в Морската градина в региона на Делфинариума, пише 

В Административен съд – Варна са постъпили още 5 тъжби срещу Решение № 1247-4 на Общински съвет - Варна за актуализация на Генерален проект за организация на придвижването на територията на Община Варна, признато по Протокол № 34 от съвещание на Общински съвет Варна, на 11 май 2023 година

С жалбите са наведени подробни съображения за това, че обжалваното решение е издадено от незапознат орган, както и че със същото по неприемлив метод се лимитира конституционно обезпеченото право на частна благосъстоятелност. Иска се прогласяване нищожността на обжалваното решение и прекъсване на предварителното му осъществяване. Жалбите са както от физически лица, притежатели на парцели, по този начин и от МЦИБСП „ АСКЛЕПИЙ “ ООД, СЦН „ ТЕНИС КЛУБ ВЕЛТО “, „ КИГ 2004 “ЕООД, „ БП ГРАДИНАТА 17 “ ООД, „ МАКС – 2000 “ ЕООД и „ АРЖЕНТО 18 “ ООД.

По жалбата на МЦИБСП „ АСКЛЕПИЙ “ ООД съдът стопира действието на Решение № 1247-4 на Общински съвет – Варна от 11.05.2023 година, с което е утвърден финален план за актуализация на Генерален проект за организация на придвижването на територията на Община Варна, в частта на: графична част - чертеж 101.4, във връзка с слагането на нов знак В 2, Т 7 и Т 17 /контролиран достъп/, както и монтирането на нова преграда за осъществяване на следен достъп до алеята за достъп до Делфинариума, както и слагане на нова табела с текст: „ В зоната с следен достъп придвижване с оптималната скорост до 10 кm/h “, и унищожаване на 9 броя съществуващи знаци - до привършване на актуалното произвеждане с влезнал в действие правосъден акт.

В претекстовете си съдът приема, че настояването за прекъсване действието на обжалваното решение на Общински съвет - Варна се явява основателно в частта, в която визира правата на жалбоподателя – за територията, в която попадат личните му парцели и за възбраната за влизане на моторни транспортни средства, касаеща неговите парцели (както е указано на чертеж 101.4). Съдът смята за основателно изказванието на жалбоподателя, че съответната обстановка е основана с предишно издадени и влезнали в действие административни актове на органи на Община Варна, с които в околност „ Салтанат “ е позволено строителството на здания и използването на обектите в тях, измежду които несъмнено са обекти, благосъстоятелност на жалбоподателя.

Съдът показва, че въведената с обжалваното решение на ОбщС-Варна възбрана за влизане на МПС е безспорна и все още не е планувано никакво изключение от нея, включително за притежатели на парцели, попадащи в обсега на деяние на възбраната, личния състав и пациенти на Медицинския център. Съдът приема, че без подозрение е налице евентуална опция за настъпване на мъчно поправими вреди – както във връзка с сдружението – жалбоподател, по този начин и във връзка с трети лица, защото в тази ситуация сдружението развива активност в публичен интерес – като Медицински център за извънболнична помощ, като активността се развива в гр. Варна, м. Салтанат, която попада в обсега на чертеж 101.4 от графичната част на ГПОД (Генерален проект за организация на придвижването на територията на Община Варна).

Определението на съда предстои на обжалване с частна тъжба пред Върховния административен съд на България в 7-дневен период от съобщаването му.

В съда постъпи тъжба и от юрист М. Д. за “неизпълнение на Решение № 1247-4 на Общински съвет – Варна и неналичието на защита в Морската градина “. Жалбоподателят желае незабавното осъществяване на процесното Решение от Кмета на Варна и обезпечаването на защита на входовете на Морската градина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР