По искане на Община Варна, строителите на новата зимна градина

...
По искане на Община Варна, строителите на новата зимна градина
Коментари Харесай

Премахват бетон, излят в двора на къща паметник на културата във Варна

По искане на Община Варна, строителите на новата зимна градина в парцела, недвижима културна полезност, на ул. „ Сливница “ 20 отстраняват бетона, който бе излят неотдавна в двора. Изграждането на преместваема постройка към ресторанта породи публично неодобрение поради премахването на оградата от ковано желязо и шадравана в двора на къщата. 

От отдел „ Строителен надзор “ в Община Варна през вчерашния ден са издали наставление за разтрошаване на поставения бетон и отстраняването му от строителната площадка, оповестиха от ведомството. Причината е, че в плана за зимна градина със застроена повърхност 441 кв.м е планувано настилката да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон, което значи, че изпълнителят е направил нарушаване, разясняват от администрацията.

При осъществена през вчерашния ден инспекция е открито, че в целия обсег на избраното по утвърдената скица място на преместваемия обект е излят бетон със междинна дебелина 10 сантиметра, в който са вградени стъпките за колоните. Собствениците са почнали дейности по накъсване на бетона с пневматичен къртач незабавно след издаване на предписанието, допълват от Общината.

Къщата датира от началото на 20-те години на предишния век и е дело на арх. Стефан Венедикт Попов. Тя е заявена в Националния обществен указател на недвижимите културни полезности през 1982 година като жилищна постройка със статут на неподвижен архитектурно-строителен монумент на културата с предварителна категория „ локално значение ”. Освен това парцелът попада и в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност - „ Ансамбъл бул. " Сливница " - Централен вход на Морската градина, част от „ Система от ансамбли „ бул. „ Княз Борис І ” – бул. “Сливница ”. Ансамбълът е заявен през 2005 г. 



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР